.

Laia Estrada, regidora de la CUP de Tarragona, i d’Edgar Fernàndez, diputat de la CUP a la Diputació de Tarragona, en roda de premsa. Foto: ACN

La CUP ha denunciat aquest dijous que els serveis socials deriven dones embarassades en risc d’exclusió social a un projecte “antiavortista” de l’Arquebisbat de Tarragona. Segons els anticapitalistes, es tracta del projecte Llar Natalis, de la Fundació Obra Pia Montserrat, que rep diners públics de la Diputació, del Consell Comarcal del Tarragonès i de l’Ajuntament de Tarragona. La formació veu “negligent” que l’entitat disposi només d’una treballadora professional i que la resta d’actuants siguin monges. En aquest sentit, la CUP ha alertat que les dones ateses es mantenen internes fins a dos anys perquè no avortin i que se’ls aplica un tractament de “curació” amb pràctiques religioses basat en el conegut com projecte Raquel.

El diputat de la CUP a la Diputació de Tarragona, Edgar Fernández, ha denunciat que l’objectiu d’aquest projecte “no és atendre amb criteris professionals la situació d’aquestes dones, sinó intentar impedir que puguin avortar, encara que després les criatures hagin de ser adoptades, ja que només s’assegura la manutenció d’aquestes dones durant un màxim de dos anys”.

Els anticapitalistes veuen “greu” que aquest servei s’estigui finançant amb diners públics. En concret, segons les dades que han aportat aquest dijous en roda de premsa, consten convenis per import de 2.000 euros del Consell Comarcal, de 1.894 euros de la Diputació i de 361 euros de l’Ajuntament de Tarragona. Els anticapitalistes han anunciat que demanaran una reunió amb el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya per informar-los d’aquests convenis de col·laboració.

“El finançament implica la connivència i el suport de l’administració pública a un projecte que atempta contra els drets fonamentals de les dones”, ha afirmat la regidora de la CUP de Tarragona, Laia Estrada. A més, la regidora ha denunciat que els propis estatuts d’aquesta fundació reconeixen el caràcter estrictament religiós d’aquest servei “que fins i tot organitza un funeral perquè quan la dona que ha avortat mori es pugui retrobar amb l’embrió al cel”.

A la ciutat de Tarragona, el projecte es desenvolupa a l’antiga presó de dones de les Oblates i, segons les dades a què ha tingut accés la CUP, tindria capacitat per un mínim de cinc persones. Les últimes informacions de què disposen els anticapitalistes assenyalen que s’hi haurien derivat dues dones des de Reus, dues des de Tarragona i una des del Consell Comarcal del Tarragonès.

La CUP ha subratllat que les dones ateses presenten risc d’exclusió social i es troben en una situació de “desesperació”. Segons Fernández, l’Església “se n’aprofita” i les interna “perquè solucionin els seus pecats”. La formació política ha explicat que els mètodes es basen en el projecte Raquel, sorgit als Estats Units fa 20 anys i amb molt arrelament a l’Amèrica Llatina, pel qual es “curen” dones que han avortat amb internaments de diverses setmanes i amb lectures de versets de la Bíblia.

Campanya de denúncia

En paral·lel, la CUP ha iniciat una campanya de denúncia pública i sensibilització sobre aquest tema juntament amb l’organització feminista Cau de Llunes. A més, ja han posat una denúncia a l’Observatori de Drets Sexuals i Reproductius perquè realitzin les gestions oportunes amb les administracions públiques competents.

Per últim, la CUP demanarà al ple d’aquest divendres a la Diputació que revisi el finançament públic cap a l’Arquebisbat de Tarragona “per evitar que s’atempti contra els drets fonamentals de les persones”, i també portaran la mateixa moció a la resta d’institucions públiques que col·laboren amb aquest projecte de l’Arquebisbat.

ACN