.

Membres de la CUP de Tarragona.

Membres de la CUP de Tarragona.

La CUP de Tarragona ha presentat a la Fiscalia una denúncia contra l’Ajuntament de Tarragona per presumptes irregularitats en el contracte de concessió del servei de recollida d’escombraries i neteja de platges del municipi, que des del 2002 està adjudicat a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Segons ha avançat la CUP en un comunicat, el contracte de “concessió administrativa per a la prestació del servei de recollida i transport de residus urbans, neteja viària i de platges i de gestió de la deixalleria municipal i de la planta de vehicles fora d’ús del municipi de Tarragona” va ser adjudicat pel Ple de l’Ajuntament a l’empresa FCC el 2 de maig de 2002 per un import de 8.831.906,40 euros l’any i per una durada de 10 anys, al que a més s’hi va afegir el servei de neteja de platges l’any 2004, la qual cosa va suposar un import inicial del contracte de 9.159.885,41 euros.

Les controvèrsies denunciades per la CUP al voltant del contracte amb FCC –més enllà del preu d’adjudicació que ja consideren elevat– van començar el 2006, quan, segons apunten, es va acordar modificar elevar la revisió de preus anual de la concessió per sobre de l’establerta en el Plec de clàusules administratives que havia regit el concurs de licitació, que passava a ser d’un 0,93% de l’IPC a un 1,93%.

Aquesta modificació havia estat proposada per l’empresa davant l’amenaça de vaga per part dels treballadors que demanaven un augment salarial, tal i com detalla la CUP. Per anivellar l’increment de despeses que suposava a l’empresa la signatura d’un conveni col·lectiu en aquests termes i mitjançant un acord del Ple (amb els vots a favor de PP, PSC i CIU), “l’Ajuntament va considerar que podia augmentar els beneficis d’una empresa privada per tal de desbloquejar la seva problemàtica laboral”, critica la CUP.

Avís de l’interventor municipal

En aquell moment, l’Interventor municipal ja va advertir que l’increment de l’1% no es trobava establert al Plec i que, per tant, podia vulnerar els principis de lliure concurrència i bona fe que han de regir les licitacions administratives. Aquest augment suposava “clarament un sobrecost per l’Ajuntament i de retruc per la ciutadania tarragonina ja que, destinant més diners a aquest contracte, se’n destinaven menys a d’altres serveis públics”.

Amb l’aprovació d’un nou pla de gestió de residus municipal el 2009, “FCC no complia amb els objectius previstos, ni amb els fixats per la Generalitat per a la gestió de residus”. Davant aquest escenari, el consistori va optar per “modificar el contracte” amb FCC, segons la CUP “per tal de no haver de resoldre’l anticipadament ja que això hagués comportat una indemnització a l’empresa i possiblement la pèrdua de la seva condició d’adjudicatària”.

D’acord amb aquesta petició, FCC va demanar una pròrroga de la concessió i un augment de l’import anual a 16.970.041,24 euros l’any, per allargar el termini deu anys més des de la data de finalització de la concessió inicial. A partir d’aquí, l’objectiu de l’adjudicatària era “modificar la revisió de preus un cop més sense tenir en compte les exigències del Plec i realitzar una nova inversió per import de 14.163.792,28 € per mantenir l’equilibri econòmic de l’empresa”, segons ha informat el partit denunciant.

De nou, la Intervenció General de l’Ajuntament va emetre un informe que advertia que la despesa que s’hi recollia representava un major import respecte a la previsió pressupostària; una situació que comportaria dificultats a l’hora d’equilibrar els pressupostos de 2011, a més d’ocasionar una clara pèrdua d’ingressos per a la ciutat. Malgrat això, segueix la CUP, “el Ple va aprovar per unanimitat la modificació del contracte en tots els extrems que proposava l’empresa, afavorint-la clarament un cop més, en perjudici de les arques municipals”.

Possibles irregularitats de l’Ajuntament

Com a últim punt destacable de la denúncia de la CUP, l’aprovació definitiva de la modificació del contracte a favor de FCC (per unanimitat de tots els partits amb representació al Consistori: PSOE, ERC, PP i CiU) es va dur a terme en una sessió del Ple de 13 de desembre de 2010. Una sessió que, per la CUP, “també presentava possibles irregularitats per part de l’Ajuntament perquè la decisió d’aprovar la modificació es va incloure com a votació d’urgència i es destacava que no s’havia rebut cap dictamen per part de la Generalitat en aquella data, fet que coincidia precisament amb que el dictamen es va emetre el dia 9 de desembre i, per tant, sembla que l’Ajuntament, en saber que la valoració de la Generalitat era negativa, es va afanyar a aprovar el que va voler. Així es va evitar justificar per què ho feia en contra del que deia la Generalitat”.

La resposta de l’Ajuntament

Davant els fets denunciats per la CUP, el consistori ha emès un comunicat de resposta en què  precisa que “tot es va aprovar per unanimitat i es va tramitar segons la legalitat establerta”. Alhora, l’Ajuntament “lamenta la utilització dels jutjats per fer accions polítiques”. Per últim, el consistori s’ha mostrat “obert com sempre a col·laborar amb tot el que requereixi la Justícia per tal de dissipar els dubtes que hi pugui haver”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */