.

.

TOTS 21


L'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso

La crisi immobiliària ha provocat un efecte col·lateral que està suposant una despesa econòmica innecessària per a l’Ajuntament d’Altafulla. La paralització de la urbanització Brises del Mar suposa que el consistori estigui pagant prop de 70.000 euros a l’any, més de 400.000 euros fins ara, per tenir dret a un ús d’aigua que no el necessita.

Així les coses, l’Ajuntament ha demanat al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) la renúncia als 215.000 m3/any corresponents a la segona concessió que es va atorgar al municipi el 2007, i que es va sol·licitar llavors arran de la projecció a Brises del Mar d’una urbanització que a dia d’avui no s’ha aixecat.

Des del 2007, Altafulla ha pagat un total de 435.822 euros més per aquests metres cúbics que no ha necessitat, i que provoca que la població consumeixi únicament el 64 % d’aigua del total concedit, i que, en aquest cas, sumen 945.054 m3/any.

Per aquestes raons principalment, i avalat per un informe tècnic de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües, l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha signat un decret on sol·licita per escrit la renúncia a aquests metres cúbics de més. Però la petició no serà fàcil.

Alonso ha comentat a Tarragona21 que el seu moment “l’Ajuntament va cometre un error demanant una segona concessió perquè era l’època del boom immobiliari”. Ara, fer-se enrere no és fàcil “perquè els ajuntaments que formen part del CAT van acordar al seu moment que només es podia renunciar si un altre es fa càrrec del pagament”. Les grans poblacions del Camp de Tarragona, Tarragona i Reus, no tenen el problema d’Altafulla, però altres municipis de la demarcació sí.

Reserva d’aigua suficient

L’informe de la companyia d’aigües, en data 9 de gener de 2014, posa de manifest que únicament amb la primera concessió de 730.000 m3/any encara es disposaria d’una reserva d’aigua suficient per garantir el subministrament de més de 1.750 nous habitatges. L’empresa també remarca que en un supòsit de creixement molt agressiu, en un termini de deu anys, podria comportar un total de 1.823 possibles nous habitatges segons el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal vigent.

D’altra banda, Altafulla disposa de fonts pròpies de subministrament. Concretament, dos pous totalment equipats que s’utilitzarien en cas d’emergència i dels que es fa el manteniment regularment, i que, per tant, es troben en tot moment operatius. Amb un rendiment del 50%, per preservar l’aqüífer i la qualitat de l’aigua, podrien aportar a la xarxa un volum de 657.000 m3/any.