.

.

TOTS 21

Una professional de l’Hospital Clínic rep la tercera dosi de la vacuna contra la covid. Foto: ACN

Ara que entreveiem el final de la crisi sanitària amb la retirada de les mascaretes, és possible quantificar com ha afectat a les nostres butxaques? D’acord amb l’estudi “La factura de la Covid a les llars” realitzat pel Grup Mutua Propietarios, especialista en solucions integrals sobre la propietat immobiliària, l’import mitjà de la pandèmia ha ascendit a 972,74  euros a Tarragona, en concepte de despeses per a fer front a les noves necessitats derivades del coronavirus, tant en l’ adaptació de la llar com en material de protecció. 

“La pandèmia ha deixat una factura que, per a unes llars, és més fàcil d’abonar i fins i tot els ha permès estalviar i que, per a unes altres, ha significat un esforç econòmic que els fa veure el futur econòmic de manera més pessimista”, explica Laura López Demarbre, Directora d’Estratègia del Grup Mutua Propietarios. De fet, el sentir majoritari dels tarragonins (un 34%) ho mostren aquelles llars que consideren que no hi haurà una millora i que se senten insegures cap al futur.

L’informe, que analitza els hàbits adquirits durant la pandèmia i la seva repercussió econòmica, conclou que un 34% dels lleidatans assegura sortir d’aquest període “més pobre”. Una situació a la qual s’ha arribat per l’increment de les despeses derivades del teletreball (37%); el descens dels ingressos (36%); la pujada del preu del lloguer (14%); les afectacions per l’ERTO (21%); les pèrdues en inversions (12%) o l’acomiadament d’algun membre de la llar (5%).

D’acord amb l’informe del Grup Mutua Propietarios, en passar pel terreny econòmic els hàbits que s’han incorporat arran de la pandèmia, ens trobem amb una visió dispar en funció de la llar. Mentre que els hàbits com demanar menjar a domicili; les plataformes de televisió o l’ús intensiu d’internet, tenen una percepció de despesa, uns altres com cuinar o fer esport a casa es perceben com un estalvi perquè l’alternativa, menjar fora o anar a un centre esportiu, significa una despesa major.

“No obstant això, la gran controvèrsia la genera el teletreball, que és vist de manera similar com a estalvi o despesa perquè es posen a la balança les despeses que genera treballar a casa front de l’estalvi del desplaçament cap al centre de treball”, explica López Demarbre.

Tenint en compte aquestes variables, la factura mitjana que la Covid’19 ha deixat a les llars tarragonines entre març de 2020 i setembre de 2021el seu import superior se situa en les reformes 972,74€  ; seguit dels materials de protecció front del virus (235,8 €); l’increment dels costos de la llum (173,27 €); i el mobiliari necessari per a adaptar l’entorn (79,86 €).

Si bé algunes de les despeses realitzades durant la crisi sanitària s’haguessin realitzat d’igual manera – electrodomèstics o mobiliari- hi ha unes altres que el seu desencadenant està estretament vinculat als nous hàbits derivats de la pandèmia. És el cas de la contractació de plataformes digitals (15,26 €), la compra de material esportiu (73,06 €) o la compra d’equips informàtics (64,65€).

En aquest sentit, cal destacar el fet que un 26% de les llars tarragonines ha contractat plataformes de televisió durant la pandèmia, i que un 31% ha invertit en equips informàtics, equipant les seves llars amb les eines tecnològiques necessàries per a poder relacionar-se de manera virtual o per a teletreballar.

En aquest apartat, és també destacable el paper que la llar ha jugat durant la crisi sanitària i la percepció que és necessari cuidar-la. De fet, un 63% dels tarragonins considera que la pandèmia li ha fet valorar més la seva llar i que, per tant, continuarà invertint en la seva conservació. “Les hores de més que hem hagut de passar a les nostres cases han impulsat que la llar i la seva conservació adquireixin un paper molt més important i, per això, preval la intenció de continuar destinant recursos al seu manteniment”, explica López Demarbre.

Canvi d’ hàbits  

L’informe “La factura de la Covid a les llars” també ha analitzat els nous hàbits adoptats durant la crisi sanitària. En concret, un 63% dels tarragonins consultats assegura que, des de l’inici de la pandèmia, es relaciona més de manera virtual; un 59% utilitza més internet; un 61% veu més la televisió a través de plataforma digital; un 52% cuina de forma més habitual; un 48% fa esport a casa; un 38% teletreballa; i un 31% demana més menjar a domicili.

I de cara al futur, Amb què ens quedem? Treballar i fer esport a casa o relacionar-se de manera virtual, es consideren hàbits que aniran desapareixent. Cuinar o veure televisió a través de plataformes digitals són les que van arribar per a quedar-se encara que, sens dubte, el cas curiós és el del menjar a domicili: malgrat ser percebut com un hàbit que genera  una despesa, un 82% dels enquestats afirma que ho continuarà realitzant, fins i tot en major mesura.

Redacció