.

.

TOTS 21


El Congrés dels Diputats

El Congrés dels Diputats

Els portaveus de CiU, ERC i ICV al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, Alfred Bosch i Joan Coscubiela, van acordar aquest dimarts al vespre en una breu reunió a la cambra baixa registrar la proposició conjunta per a la consulta al Congrés entre els dies 1 i 4 de febrer, previsiblement el dia 3, segons ha pogut saber l’ACN. Esperen d’aquesta manera que ERC recuperi al febrer el torn de portaveu del Grup Mixt que els republicans s’alternen amb Amaiur i la resta de formacions del grup. El text que debatrà al ple a la segona setmana de març o, a tot estirar, a principis d’abril.

El text que les tres formacions registraran al Congrés és una còpia exacta de la proposició de Llei que el Parlament va aprovar la setmana passada per 87 vots a favor, 43 en contra i tres abstencions, i que ja es tramita a la cambra baixa com a iniciativa del parlament autonòmic.

La proposició presentada pel Parlament no es debatrà, previsiblement, fins al setembre, perquè la cambra només vota aquest tipus de propostes el primer dimarts de ple de cada mes, i a raó d’una per mes. Abans que la proposta del Parlament, el Congrés té cinc proposicions autonòmiques més en espera, i sempre les aborda per l’ordre en què han estat presentades.  Les formacions catalanes han optat per una via més ràpida i registraran el text com a proposició de Llei dels grups entre l’1 i el 4 de febrer, dia en què es reuneix la Mesa i qualifica les iniciatives presentades. Aprofitaran el cupo que pertoca a CiU, que té dret a presentar una proposició de Llei al mes de març.

El motiu d’esperar fins al febrer, segons fonts parlamentàries, és que ERC recupera el torn de portaveu del Grup Mixt al febrer. El Mixt està format pels republicans, Amaiur, i diversos partits com Compromís, que es reparteixen el torn de portaveu de manera rotativa. En declaracions als passadissos del Congrés, el portaveu d’ERC a Madrid, Alfred Bosch, ha afirmatque els tres partits estan d’acord en registrar “còpies de seguretat” idèntiques a la proposició del Parlament.

Segons Bosch, la voluntat dels partits és “no endarrerir de forma absurda aquest debat, i que se celebri tan aviat com sigui possible”.  Un cop presentat, el text haurà de superar alguns esculls formals abans de ser debatut a la cambra. El Reglament de la cambra baixa estableix que, un cop registrat, la Mesa també l’haurà de qualificar (donar el vist i plau a la seva tramitació) i comunicar-ne el contingut al govern espanyol.

Un cop qualificada, l’executiu de Rajoy disposarà de 30 dies per presentar al·legacions. Es pot oposar a la tramitació -disposa de dret a veto- si implica un augment de la despesa o la disminució dels ingressos pressupostaris. Amb tot, el portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, ja va afirmar dimarts que la seva formació no té ·”cap inconvenient” en debatre i rebutjar aquesta qüestió al Congrés tan aviat com sigui possible. Els populars volen evitar al màxim possible que contamini el debat de política general que s’ha de celebrar aquesta període de sessions.