.

Tània Verge ha estat acompanyada per qui va ser Tro de Festa 2021, Helena Sardà. Fotos: Ajuntament

La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, la reusenca Tània Verge, ha encès aquest diumenge, 26 de juny al migdia la segona Tronada extraordinària d’aquesta Festa Major de Sant Pere. La situació pandèmica no va permetre encara l’any passat programar les Tronades de la Festa Major i, per tant, l’honor que té la pregonera de poder encendre la primera Tronada va quedar pendent.

L’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, i el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, han acompanyat a la pregonera, així com també, qui va ser Tro de Festa 2021, Helena Sardà.

Tània Verge s’ha mostrat molt contenta de poder tornar a la ciutat per a l’encesa extraordinària de la Tronada.

Homenatge a Peter Rius

Peter Rius May va ser el primer Tro de Festa, l’any 1995. Foto: Ajuntament

L’excepcionalitat de l’encesa de la Tronada extraordinària ha servit també a Reus Cultura per retre homenatge a una de les persones que han vetllat per la Tronada al llarg de la història, Peter Rius.

La Tronada, amb referències històriques de la segona meitat del segle XVII, és una de les manifestacions festives més genuïnes de la Festa Major de Sant Pere de Reus. Durant molts anys, ja al segle XX, la Pirotècnia Espinós fou l’encarregada de les tronades de festa major. Avui dia, i des de fa més de 20 anys, la Pirotècnia Igual és qui s’encarrega de l’elaboració i muntatge de la Tronada.

Peter Rius May, el primer Tro de Festa, l’any 1995, ha estat una de les persones que han tingut cura que la Tronada mantingui el seu format tradicional. Enguany, el Peter entrega a la ciutat l’embut històric de la Pirotècnia Espinós, amb el qual es feia fins fa pocs anys el regueró de pólvora que dona continuïtat als esclats dels trons i els mascles. Com a agraïment a la seva dedicació i estima envers la Tronada, l’Ajuntament li fa un reconeixement amb l’entrega d’una rèplica d’aquest embut històric.

Avui també ha estat moment per a poder veure a la plaça del Castell el ball complet i parlaments del Ball de Marcos Vicente, el Ball de Gitanes Petit i el Ball de Pastorets Petit. Fotos: Ajuntament

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */