.

.

TOTS 21

Barques de pescadors al barri del Serrallo de Tarragona, amb l’edifici de la Llotja de Peix al fons. Foto: ACN

La Confraria de Pescadors de Tarragona ha tancat aquest dimecres  les seves instal·lacions després de confirmar-se diversos casos de positiu per coronavirus entre els seus membres. Es tracta de dues persones, que es troben confinades als seus domicilis. D’aquesta manera les barques de Tarragona ja no podran sortir a la mar i portar el peix com estaven fent fins ara, si bé ja s’havia reduït notablement l’activitat, segons ha avançat TAC12.

Segons explica a l’ACN la secretària de l’entitat, Rosa Maria Sans, tota la flota pesquera del Serrallo ha quedat amarrada a port aquest dimecres i ja fa dies que treballa sota mínims. Dimarts, per exemple, només van sortir a feinejar dues de les 45 barques d’arrossegament, i tres d’arts menors. A Cambrils, la Ràpita i l’Ametlla de Mar, la por als contagis i la davallada del preu a la llotja està reduint l’activitat de forma dràstica, i cada cop són més els patrons i armadors que es veuen forçats a enviar els mariners cap a casa.

Segons la Confraria de Pescadors de Tarragona, el sector -que diàriament mou unes 300 persones a la ciutat- està aturat en un 95% i es multipliquen els ERTO. Els dies que s’ha subhastat peix a la llotja els preus han caigut “en picat” i han quedat “moltíssimes caixes” sense ser comprades. En paral·lel, s’ha estès la por entre la marineria per la falta de material com mascaretes i la dificultat de mantenir la distància d’un metre i mig a les barques. “Hem fet tot el possible, però no complim cap mesura. Hi ha barques on s’han de moure onze persones en sis metres quadrats durant dotze hores”, exemplifica Sans.

El tancament de la confraria comportarà un ERTO per a la vintena de treballadors. La secretària de l’entitat lamenta que el sector ve d’un any “molt dolent”, ja que ha hagut de fer front a temporals com el Gloria, que els va obligar a quedar-se a port i va omplir el mar -i les xarxes- de brossa i de restes durant diversos dies. A més, recorda Sans, l’1 de maig la flota d’arrossegament té previst començar la veda -l’aturada biològica que fa cada any durant dos mesos. “No sé com ens ho farem. És crític”, adverteix.

Menys activitat a Cambrils

A Cambrils, les quatre barques d’encerclament han presentat ERTO i, de les tretze d’arrossegament, ja ho han fet la gran majoria. Hi ha prop d’un centenar de persones afectades. Les set barques de tresmall van sortint a la mar, si el temps acompanya. Són empresaris autònoms que van individualment a les barques o de dos en dos -a tot estirar- i que, si bé a hora d’ara tenen intenció de seguir, ho van valorant en funció dels preus.

De moment a Cambrils els preus han “aguantat bastant” i els darrers dies no han quedat massa caixes sense vendre, en part gràcies a l’acord amb una important empresa de supermercats que hi compra. Aquest dimecres han sortit dues barques d’arrossegament a feinejar, amb la qual cosa encara hi ha producte garantit.

Arts menors aturades i flota d’arrossegament a mig gas a les Terres de l’Ebre

La meitat de flota d’arrossegament de la Confraria Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) -formada per 41 embarcacions- no està sortint a feinejar per evitar contagis de coronavirus. Les 47 embarcacions d’arts menors fa dies que estan amarrades a port i molts pescadors han decidit confinar-se. “Els que tenen situacions personals o de salut complicades s’han quedat a casa”, explica el secretari de la Confraria, Joan Balagué.

També el president de la Confraria de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), Miquel Brull, reconeix que a les barques es treballa amb por. “Es prenen les mesures que es poden, però s’ha de treballar cos a cos i colze amb colze”, apunta. “Ens trobem entre l’espasa i la paret. No podem fer més. És una decisió de cadascú però la barca que no surt, com qualsevol empresa, ha d’assumir uns costos”, afegeix Brull. Gairebé totes les embarcacions d’arrossegament de l’Ametlla de Mar han aturat l’activitat i juntament amb les dues d’encerclament han presentat ERTO perquè s’hi puguin acollir els mariners.

El principal problema és que amb la restauració tancada no troben sortida per al producte de qualitat, que és amb el que aconsegueixen un marge de benefici més alt. Els preus han caigut entre un 25% i un 50%. Aquest dilluns, a la llotja de la Ràpita es van vendre llagostins i escamarlans a 15 i 16 euros el quilo, de mitjana, quan se solen vendre entre 25 i 30 euros el quilo, respectivament. Tampoc el cranc blau el compra ningú. “Que estigui tot tancat és un handicap molt gros per a nosaltres”, remarca Balagué.

La resta de peix de consum habitual manté els preus perquè també se’n pesca menys, però amb les vendes actuals l’activitat segueix sense ser “factible”. “Els compradors de llotja també estan intentant aturar l’activitat. Tenen dificultats per vendre als seus clients -perquè la majoria també és restauració-, i a les peixateries no hi va tanta gent”, explica el secretari de la confraria.

Els pescadors ebrencs es consideren “un servei essencial, fins a cert punt” perquè han de lidiar amb la competència de mercaderies que arriben de fora del país i opinen que, si els governs els ho consideren, caldria que els garantissin contraprestacions. Balagué també adverteix que, si algun treballador de llotja es contagia de la covid-19, la confraria haurà d’aturar tota l’activitat i la pesca s’hauria acabat perquè el personal no es pot substituir amb facilitat. “No és fàcil ensenyar com se subhasta”, detalla.

ACN – Redacció