.

.

TOTS 21


Ves per on, l’alcalde Ballesteros ha triat gairebé el mateix dia que Obama per fer la seva conferència sobre l’estat de la ciutat i les propostes de futur. Coincidències de la vida, el lema de la seva intervenció d’avui ha estat el de ‘Volem i podem’, reminiscència clara del ‘Yes, we can’, però potser també del ‘Podemos’, de la selecció espanyola. Justament, quan Ballesteros ha estat interrogat pels periodistes sobre si Tarragona és una ciutat independentista, ha respost: “Tarragona és una ciutat magnífica”, fent un dribling com el que no fan els davanters del Nàstic. Justament entre el públic que ha assistit a la conferència anual que organitza el Col·legi de Periodistes hi havia el president del Nàstic, que remugava amargament pels dos darrers partits de l’equip. ‘Yes, we can’.

Jaume Garcia és director de Tarragona21

Ballesteros ha demostrat un cop més dues coses: té poca trempera quan llegeix discursos en públic, però en canvi, és brillant quan improvisa respostes. En la distància curta no té rival. L’escenografia que havien preparat avui els assessors ha demostrat la seva probada professionalitat: polida, neta, pràctica, amb un ‘power point’ de fons que llançava missatges clau en formats originals.

Ballesteros ha fet l’habitual repàs del que s’ha aconseguit els darrers anys i del que ha posat en marxa l’Ajuntament, i ha dibuixat els punts forts de 2014 i dels propers anys. Però el més interessant de tota l’estratègia de la seva intervenció ha estat que, aquest cop, ha ofert mesures concretes contra la crisi. Portàvem anys escoltant el discurs de Ballesteros sobre els projectes de futur de la ciutat, molt engrescadors, val a dir, però mentrestant, la ciutadania es debatia entre el drama de l’atur estructural i la tragèdia de perdre el pis. Aquest cop, Ballesteros ha posat el focus en les mesures de bonificació per als autònoms, una política que no pertoca fer a un ajuntament, però un cop més es demostra que “quan volem, podem”.

Interessant, a més, ha estat veure un alcalde socialista defensant els autònoms. A un servidor li apassionen els debats ideològics. I resulta que hi ha tot un corrent -intel·ligent- de pensadors del PSC -també a Tarragona- que observen que la criminalització històrica que l’esquerra ha fet del professional autònom i del petit empresari no té sentit a aquestes alçades del partit. És també simptomàtic veure com en 2014, el socialisme realment existent -que deia el gran Vázquez Montalbán- ha de reconèixer que potser no tindrem més remei en la nostra pobra economia que tirar dels autònoms. Abans sortíem al carrer per demanar la plena ocupació. Ara, això ja no és possible. Som on som.

Ballesteros, que ha arrencat en plan Obama, ha acabat citant Churchill, un home que desconfiava d’Stalin a les converses entre els tres grans de final de la Segona Guerra Mundial. “Sóc optimista. No sembla gaire útil ser una altra cosa”, va dir el primer ministre britànic, una frase que l’alcalde recordava avui. Reconeixia l’alcalde el seu optimisme ontològic, aquest que el fa tan atractiu en la proximitat. A l’optimisme li ha afegit avui una dosi de realisme.

Jaume Garcia és director de Tarragona21