.

La regidora Begoña Floría portarà a la comissió de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona prevista per demà dimecres la proposta, oberta a les esmenes dels grups municipals, elaborada des del seu departament de reglament sobre el Nomenclàtor de la ciutat.

El full de ruta, al qual ha tingut accés en exclusiva tarragona21.cat, determina en primer lloc les competències de la comissió destinada a ser l’òrgan “d’assessorament, informe i consulta” en el procediment i sistematització en la denominació de vies urbanes i espais públics de Tarragona. I recollint la necessitat de “coordinar-se amb el Departament municipal del mapa de la ciutat per tal de conèixer i detectar zones o carrers sense denominació”, obre la seva composició a representants de cada associació de veïns dels àmbits on hi hagi una proposta de denominació inclosa en l’ordre del dia de la comissió”, així com a les federacions veïnals. En la mateixa condició de vocals s’incorporen “el regidor/a on recaiguin les competències de mapa de la ciutat (Territori); un/a representant de cada grup municipal amb representació al consistori; un/a representant de l’Institut d’Estudis Catalans” i finalment “un/ expert/a en toponímia local

Criteris a l’hora de determinar els noms dels vials

El document neix amb la voluntat explícita “de recollir el clam unànime de trobar un equilibri entre personalitats femenines i masculines en la denominació de vials i espais de la ciutat”. I afegeix també una desena de criteris generals per a la denominació d’espais. Entre ells, el de “procurar no incorporar al nomenclàtor cap nom de persona en vida”. En aquest sentit, i “per tal de dotar la decisió d’una major perspectiva històrica, la incorporació al nomenclàtor de noms de personatges no es farà, en principi, fins que hagin transcorregut cinc anys des del seu decés”.

Alhora, la pretensió és la d’Incorporar al Nomenclàtor “els noms dels llocs, dels personatges, dels oficis, dels fets i dels objectes que hagin contribuït, des de la perspectiva local, del país o universal, a la causa del progrés de Tarragona i de la humanitat, en els àmbits social, cultural, polític, científic i tecnològic, i, que, en definitiva, formen part de la nostra vida col·lectiva, de la memòria històrica i dels senyals d’identitat”. Un punt que es complementa amb el de “recuperar la toponímia local i tradicional: rieres, camins, masies, …” adequant les denominacions dels espais “als criteris per a la toponímia d’àmbit municipal, establerts per la Comissió de Toponímia de Catalunya”.

Funcionament de la comissió

La Comissió del nomenclàtor es reunirà com a mínim un cop l’any, prèvia convocatòria de la Presidència (l’alcalde o conseller delegat per ell). Els vocals de la Comissió prendran les decisions per consens. Quan no sigui possible se sotmetran a votació. En cas de votació, les decisions es prendran per majoria simple i, en cas d’empat, decidirà el vot de qualitat de la Presidència.

J.S.