.

Els alcaldes Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer. Foto: Joan Marc Salvat

Els alcaldes Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer. Foto: Joan Marc Salvat

Tarragona i Reus, tradicionalment enfrontades per les respectives fílies i fòbies, han signat aquest dilluns, 2 de juny, un pacte de no agressió amb la constitució de la primera Comissió Bilateral. Amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el seu homòleg reusenc, Carles Pellicer, com a garants d’aquest acord de “bon rollo” –citant les paraules de Pellicer– l’objectiu és sumar esforços, sinèrgies i assolir un nivell òptim de promoció conjunta del territori.

Ballesteros ha insistit en la necessitat que l’encaixada de mans no es quedi en una fotografia de cara a la galeria i, per aquest motiu, ambdós alcaldes han presentat la creació de taules temàtiques per abrodar, de manera primordial, les problemàtiques socials i de mobilitat que pateix el territori i els seus ciutadans. En aquest sentit, els alcaldes han explicat l’acord per “iniciar accions conjuntes per aconseguir que les línies urbanes puguin traspassar els límits municipals”. Ballesteros ha anat més enllà i ha subratllat que “jo sempre he cregut en l’àrea metropolitana dels autbousos, del ferrocarril però també del taxi”.

Finalment, els màxims representants de les dues principals ciutats del Camp de Tarragona semblen haver entès l’absud que “un estudiant de Reus hagi de connectar diversos busos per arribar al Campus de Sescelades o que els nostres autobusos no puguin arribar a Altafulla quan paren a cinc metres del seu terme municipal”, ha reconegut Ballesteros. En aquesta línia, Pellicer ha destacat que les infraestructures hi són però cal fer-ne una gestió diferent a la realitzada fins ara.

El sèquit de regidors de Tarragona i Reus, flanquejant els respectius alcaldes. Foto: JM.Salvat

El sèquit de regidors de Tarragona i Reus, flanquejant els respectius alcaldes. Foto: JM.Salvat

La segona taula que ja comença a treballar –la propera reunió està prevista per l’11 de juny– té a veure amb l’aspecte social. En aquest punt, la pobresa energètica i resoldre la problemàtica social són els principals reptes que els tècnics i responsables polítics d’un i altre ajuntament tenen per resoldre.

Entre els altres temes acordats i que seran visibles pels ciutadans de Tarragona i Reus, destaca l’entesa en matèria cultural. Amb la voluntat de fer extensibles els símbols d’una i altra banda, els seguicis festius de Reus i Tarragona intercanviaran actuacions en les properes celebracions. Així, l’Àliga de Reus es podrà veure a Tarragona (i viceversa) i els Nanus de Tarragona a Reus (i al revés).

La fi de les batalletes de campanar?

Per un dia, i sembla que la intenció és que perduri, ambdues ciutats han semblat més interessades en allò que les uneix que no en allò que les separa. Sobre això hi ha insistit especialment l’alcalde Pellicer, que ho ha definit de “canvi de mentalitat”. El mateix Pellicer, però també Ballesteros, han coincidit en remarcar que la comissió bilateral és un “acte de responsabilitat” davant la segona àrea demogràfica de Catalunya, amb dues ciutat que juntes sumen 247.000 habitants i que “pretén sumar sinèrgies i accions comunes a desenvolupar entre ambdues ciutats”.

La intervenció ha tingut lloc a la Casa Canals de Tarragona. Foto: JM.Salvat

La intervenció ha tingut lloc a la Casa Canals de Tarragona. Foto: JM.Salvat

Sobre les disputes endèmiques entre ganxets i pelacanyes, Ballesteros ha reconegut que “sovint hem destacat més les diferències, els desencontres i les discrepàncies i això ens ha fet perdre força respecte els objectius comuns”. Per això, ha afegit, “quan ens entenem el territori hi surt guanyant”.

Aval al succés monàrquic

Pel què fa al gran tema del dia, l’abdicació del rei Joan Carles, els dos alcaldes s’han mostrat molt moderats i “respectuosos” amb el procés institucional i la figura del monarca. En aquest sentit, Ballesteros ha lloat la “tasca per la democràcia que durant 39 anys ha realitzat el rei Joan Carles”.

Per incidir en els temes presentats i presentar nous acords, la comissió bilateral ja s’ha donat cita a Reus, el proper mes d’octubre.

Joan Marc Salvat