.

Alexandre Cervelló va néixer a Gandesa l’any 1981 i és doctor en Història des del 2014. Foto: Cedida

L’historiador Alexandre Cervelló Salvador ha estat distingit amb el IXè Premi Isidre de Rabassó d’Identitat castellera, que atorga la Colla Vella dels Xiquets de Valls. El guardó és un reconeixement al treball d’investigació històrica sobre els Xiquets de Valls, que va realitzar Alexandre Cervelló, presentat com a tesi doctoral, sota la direcció del Doctor Josep Sànchez Cervelló, catedràtic d’història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili.

Alexandre Cervelló va néixer a Gandesa l’any 1981, és doctor en Història des del 2014 i des del 2007 fins al 2012 ha estat tècnic de continguts dels Espais de la Batalla de l’Ebre, així com membre de l’equip de recerca del Cost Humà de la Guerra Civil a Catalunya, dirigit pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya i el Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials.

És autor de diversos articles en publicacions especialitzades en la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre, comunicacions en congressos i ponent en diverses conferències. Ha participat com a documentalista a la pel·lícula La Batalla de la Memòria (2009), de Mario Pons Múria, coproduïda per TV3. El mes de maig de 2014 va presentar la ponència ‘Els Xiquets de Valls i la seva transició: de ‘l’ordeno y mando’ a ‘l’entre tots ho farem tot”. Des del desembre de 2014 és membre del Consell Científic del Museu Casteller de Catalunya a Valls. El 2015 publicà el llibre Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme (1939-1960), la base del qual és la seva Tesi doctoral, i el 2017 Els orígens del fet casteller: Del ball de valencians als Xiquets de Valls (del segle XVIII al 1849).

Des del juliol del 2017 és investigador de la Càtedra del Fet Casteller a la Universitat Rovira i Virgili. Actualment, també és coordinador i documentalista del Centre de la Imatge a Mas Iglesias de Reus.

Segons l’acta del jurat del IXè Premi Isidre de Rabassó d’identitat castellera, presidit per Albert Pedret Granero, president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i format pels castellers: Francesc Piñas Brucart, Josep Solé Tarragó, Xavier Cabré Puig, Anton Dilla Pena, Josep Roig Bonet, Joan Ibarra Rodríguez, Olga Queralt Rosich, Leandre Ibar Penaba i Jordi Roca Rull, l’obra d’Alexandre Cervelló destaca per la seva “profunditat i rigor”.

Redacció