.

El públic, seguint el pregó de la Festa Major del Catllar. Foto: Tots21

La Colla de Gegants i Grallers del Catllar ha estat l’entitat protagonista del pregó amb el que s’ha donat inici oficial a la Festa Major del Catllar, els primers actes de la qual van començar el dia 13 i s’allargaran fins al dilluns vinent, 29 d’agost.

Mariano Ortiz i Maria Blanch foren els encarregats de llegir el pregó des del balcó de l’Ajuntament, amb l’acompanyament de les figures dels capgrossos, situats als altres dos balcons municipals i precedits pel parlament de l’alcalde, Joan Morlà, que celebrà que per fi es pot viure una Festa Major sense restriccions degut a la pandèmia.

Els capgrossos han estat presents al pregó. Fotos: Tots21

Marino Ortiz, llegint el pregó. Foto: Tots21

Maria Blanch, durant el pregó. Foto: Tots21

Mariano Ortiz feu un crit de celebració en anunciar que ‘la Festa Major, per fi, torna als carrers’. Tant ell com Maria Blanch resumiren la història de la colla des que es van crear els primers elements en 1981 i les fites assolides, com la recent restauració dels capgrossos i dels gegants vells per part de l’Agrupació de Dones del Catllar, feta justament durant la pandèmia, ‘el mateix col.lectiu que ens va veure néixer’, subratllà. També destacà Ortiz que la colla va ser convidada a l’aplec internacional de cultura catalana celebrat a L’Alguer, a la mateixa vegada que es col.laborava en la recollida de material de primera necessitat per a Ucraïna. Només en 2022, l’entitat ha realitzat més de 15 sortides als Països Catalans.

Al seu torn, Maria Blanch ha fet un exhaustiu repàs històric de la colla i de les seves vicissituds al llarg del temps, uns gegants ‘que no deixen de ser els nostres arrels. Si la colla de gegants i grallers és avui aquí és per la perícia d’un grup de dones que sense una continuació exacta de la cultura que el catalanisme de principis del segle XX s’havia encarregat de fornir, però amb alguna cosa que les connectava amb el passat, i amb molta fantasia, ganes i il.lusió van confeccionar els primers capgrossos l’any 1981 i que avui porta la canalla de la colla i que tenim la sort de conèixer com els capgrossos vells’. Un extraterrestre, un bou, un cavallet i una cucafera també serien confecionades per les mateixes dones, elements que es van fer malbé amb el temps. En 1982 les dones van construir els primers gegants del Catllar, els vells. A aquest col.lectiu han rendit homenatge els dos pregoners.

Una imatge d’aquests dies de la colla. Foto: Facebook

Blanch ha aprofitat també per reclamar un major ajut de les administracions vers les entitats i ha destacat que gairebé tres quartes parts dels actes que omplen la Festa Major estan organitzats per les entitats de la vila: ‘Que hàgim estat l’associació proposada per pronunciar el pregó entronca amb el fet de ser de la comunitat catllarenca, sovint autosuficient, tot sovint autocomplaent i tot sovint autocompromesa amb els seus i amb els altres’. ‘El teixit associatiu catllarenc és extens i poderós, no pas perquè hi hagi administracions darrere que se’n cuidin, que se’n facin càrrec del bon funcionament i l’assegurança d’una bona continuïtat, sinó perquè la conciència i la condició de poble la tenen i la tenim molt assumida’.

J. Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */