.

Façana del Mas de l'Abeurador, futura seu del 'Museu del Mamut'. Foto: Tarragona21

Façana del Mas de l’Abeurador, futura seu del ‘Museu del Mamut’. Foto: Tarragona21

La Canonja vol aparèixer als mapes espanyols i internacionals amb les grans troballes que s’estan fent i es faran al jaciment prehistòric de la Boella, i que el situen ja com un dels més importants d’Espanya. La troballa de restes d’un mamut ha estat el colofó d’un entorn que el prestigiós paleontòleg Eudald Carbonell ha situat en un nivell igual que el d’Atapuerca, que ell coneix prou bé.

Avui s’ha viscut la jornada de portes obertes per presentar als vilatans el projecte arquitectònic que suposarà la primera fase d’un pla director que quan s’executi en la seva totalitat posarà a l’abast de científics, estudiants i públic en general tota la zona de la Boella, un jaciment situat en una riera.

L’Ajuntament ha presentat avui el projecte de reforma d’un bell casalot del segle XVII -si no anterior- conegut com a Mas de l’Abeurador, situat estratègicament a l’entrada del municipi venint de la T-11 i prop de l’autopista. Una finca municipal d’una superfície d’una hectàrea, conreada, que serà la seu del centre d’interpretació de la Boella, és a dir, el que a la Canonja ja es coneix com ‘el Museu del Mamut’.

L'Ajuntament ha presentat el projecte de remodelació de la masia. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament ha presentat el projecte de remodelació de la masia. Foto: Tarragona21

L’arquitecte municipal, Miquel Orellana, explicava que la necessària remodelació anirà acompanyada d’una ampliació lateral, a partir d’un bell tancat de corral, fet en pedra, al costat del qual s’ubicarà un auditori que podrà rebre entre 150 i 200 persones.

En un interior, lateral també de la façana principal, es construirà una ascensor, avui inexistent en una masia de planta baixa i dues plantes, i que presenta a l’interior una escala de cargol força pintoresca. La finca és municipal, fruit d’una adquisició que va tenir un cost de 600.000 euros, la meitat del que havien arribat a demanar els propietaris en l’època del ‘boom’ urbanístic, i que es satisfarà en quatre pagaments.

La planta baixa serà l’espai expositiu del ‘Museu del Mamut’ i la planta primera, laboratori. A la masia es rebran peces del jaciment, es tractaran i s’exposaran al públic. Els estudiants de la URV podran utilitzar aquest espai pels seus estudis i pràctiques a través de l’IPHES.

És aquesta una primera fase, la del ‘Museu del Mamut’, que s’acompanyarà en una posterior amb la creació d’un passeig arqueològic que unirà el museu fins al jacimnt, situat a un quilòmetre o un quilòmetre i mig riera enllà. La masia, per tant, esdevé un punt estratègic, de comprensió del lloc, i segueix la línia del camí per arribar al jaciment.

Tot el projecte tindrà un cost d’entre tres i quatre milions d’euros, s’anirà obrint per fases i estarà enllestit en 2017. Només enguany, l’Ajuntament invertirà 550.000 euros. “Havíem de preservar aquest mas antic i la finca, i posar-lo a la línia de sortida per fer el ‘Museu del Mamut’, pensant que tal com diuen els experts, l’excavació de la Boella ha de ser similar a la d’Atapuerca”, ha recordat l’alcalde, Roc Muñoz, a Tarragona21. “Enteníem que ens havíem de posicionar en un bon lloc perquè les peces que es descobreixin en el futur pròxim les poguem museitzar aquí”.

L’aposta, doncs, és molt decidida per un municipi que ronda els 6.000 habitants, però es basa en els insistents consells dels experts, que situen La Canonja com un futur espai paleontològic de primer ordre a Europa.

J. Garcia