.

Vista de l’interior de l’edifici ÈPOCA. Foto: Cedida

A dos mesos d’unes noves eleccions municipals, el govern socialista de la Canonja fa un balanç molt positiu d’aquests quatre anys de mandat, tot i les circumstàncies i dificultats que han suposat la pandèmia de la Covid, la guerra d’Ucraïna i la crisi econòmica per a tothom.

La pandèmia va fer que tant l’Ajuntament com els ciutadans haguessin d’afrontar una de les pitjors situacions que es podien imaginar. Des del primer moment el consistori va estar al costat de les famílies, els autònoms, les petites empreses i les entitats del poble, destinant recursos econòmics, materials i humans per a afrontar les necessitats més immediates que demandava la situació.

Es van aprovar unes línies d’ajudes extraordinàries tant per a famílies com per al sector econòmic i es van augmentar els imports destinats a urgència social i a les entitats del Tercer Sector. Per cobrir tot això es va posar en circulació recursos per valor superior al milió d’euros. Tot això sumat a les quinze línies de subvencions que ordinàriament té establertes l’Ajuntament de la Canonja a les quals es destinen una mica més de mig milió d’euros cada any. Subvencions i ajuts que van destinats a diversos camps: habitatge, comerç i empresa, esports, educació, ajuts socials…

No obstant això i amb més dificultats de les previstes, la Canonja ha pogut tirar endavant moltíssimes de les propostes electorals fetes l’any 2019 i afegir-ne algunes més:

Vista exterior de l’edifici i de la plaça del voltant. Foto: Cedida

• A començaments de l’any 2022 va entrar en funcionament el nou edifici polivalent canongí (ÈPOCA), a la Rambla 15 d’abril. Un espai on hi te cabuda les activitats de la gent gran i moltes altres destinades a entitats i empreses.

• S’ha iniciat també el procés de substitució progressiva del sistema d’enllumenat públic amb leds per a fer-lo energèticament més eficient.

• S’han instal·lat radars pedagògics i elements dissuasius de velocitat i adaptació de semàfors per a persones invidents.

• S’han fet actuacions de millora a diferents parcs infantils: Florida, Dues Hortes, Camprodons i Els Pins i s’ha adequat la finca del costat de la deixalleria amb un “correcan”, amb la plantació de diferent arbrat.

Façana del nou Teatre Municipal Orfeó Canongí. Foto: Cedida

• La reforma integral i ampliació de l’Orfeó Canongí, com a Teatre Municipal ha estat una de les grans inversions d’aquesta legislatura. Concretament 4 milions d’euros per un equipament cultural de primer nivell.

• S’ha fet una important inversió a l’Escola la Canonja, amb gairebé un milió i mig d’euros amb subministrament de material informàtic per a ús escolar, millora de les instal·lacions de comunicacions, d’electricitat, d’aigua, del sistema contra incendis, de la calefacció i algunes reformes al pati i accessos. En aquests moments s’està actuant en la rehabilitació de façanes i cobertes de l’edifici construït el 1970 i també la rehabilitació i climatització de la Sala d’Actes.

• S’ha incrementat la plantilla de la Guàrdia Municipal i en aquests moments ja es presta servei les 24 hores del dia i tots els dies de la setmana.

• S’ha rebaixat un 23% les quotes de l’IBI residencial a tots els ciutadans de la Canonja, el que representa un bon estalvi per a les economies familiars.

• En aquests moments està en marxa la remodelació del carrer Marina per convertir-lo en plataforma única i la Plaça Mestre Gols

• S’estan acabant les obres de la Plaça d’Europa i es farà la seva connexió a través del sector de les “timbes” amb la plaça Catalunya. Això revaloritzarà tot aquest tram urbà que ja tenia un emblemàtic referent en l’edifici de les Antigues Escoles.

Vista del Centre d’Interpretació del jaciment de La Boella. Foto: Cedida

El Centre d’Interpretació està en procés de museïtzació. Foto: Cedida

• El Centre d’Interpretació del jaciment de la Boella ja està en procés de museïtzació, els tràmits d’adequació dels accessos i acabament de les obres segueixen el ritme previst i la seva obertura podria ser possible per a la tardor del 2023. Aquest centre serà un espai de referència a nivell mundial.

• També s’han adquirit diverses finques, unes al sud del Camp de Futbol municipal per poder fer en un futur ampliacions i millores de les instal·lacions esportives. Altres finques s’han comprat per a nous equipaments municipals que es desenvoluparan en un futur.

• S’ha comprat l’antic edifici del Sant Vicente Ferrer, ubicat al peu de la N-340, per dignificar l’entrada a la Canonja i poder construir alguns equipaments més.

• S’ha adquirit l’edifici de Cal Mestres, on s’hi ubicava el Centre d’Estudis Canongins i més antigament la primitiva Cooperativa Agrícola Canonjense, a la plaça Mestre Gols, on s’està estudiant d’ubicar-hi els serveis que convinguin un cop realitzades les obres pertinents.

• També es rehabilitarà l’antiga Era del Castell, a la Bassa Fonda, i treballarem per proposar un nou conveni de col·laboració amb la Societat La Nova Amistat per a la reforma i rehabilitació de la seva seu social.