.

Presentació de la mostra. Foto: Cedida

Amb motiu de commemorar-se el vint-i-cinquè aniversari de la mort del baríton Pau Vidal Guinovart, el Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, juntament amb la seva secció Memòria Canongina,  ha organitzat una exposició retrospectiva sobre la trajectòria artística i musical d’aquest baríton  canongí. L’exposició estarà oberta al Castell de Masricart fins al dia 15 de desembre.

Però aquest proper  dijous 30 de novembre, a l’Orfeó Canongí,  tindrà lloc una taula rodona sobre Pau Vidal vist pels familiars i els deixebles amb la participació de la seva filla, Maria Rosa Vidal Canadell, i els deixebles Ma.Teresa Valls Miró – professora de cant i fundadora de l’Estudi de Música de Tarragona-  i el tenor Josep M. Fontanals Teulé. Al final de l’acte  hi haurà l’actuació del grup de cant i teatre Cantabambolines de l’Estudi de Musica de Tarragona que interpretaran  la peça de Donizetti Saria possibile de l’Elisir d’amore amb Anton Salvador al piano i direcció de Teresa Valls.

També s’han realitzat activitats paral·leles a l’exposició  com la conferència que donà a l’Orfeó Canongí  l’escriptor i divulgador musical Marcel Gorgori sobre Pau Vidal i les possibilitats de la veu del baríton.

Pau Vidal  va ser un baríton  de reconegut prestigi que va créixer a l’empara musical del mestre Josep Gols i Veciana a l’entorn del recent creat Orfeó Canongí, que va tenir una trajectòria memorable d’èxits, lamentablement  truncats amb l’arribada de la guerra civil. A partir de 1939 Pau Vidal reemprengué la seva activitat com a baríton  amb sis temporades gairebé seguides al Gran Teatre del Liceu i un variat repertori d’òpera italiana  com Rigoletto, Otello, Il trovatore, La traviata o bé Il barbieri di Siviglia. Posteriorment, gràcies a la seva sòlida formació musical, actuà en altres teatres estrangers com el Colón de Buenos Aires , a Sao Paulo, Rio de Janeiro, Milà, Roma, Nàpols, Florència o Palerm. Té enregistrades diverses gravacions discogràfiques per la casa Philips. El 1980  li fou concedit el títol de Fill Il·lustre de la Canonja.

V.Tapias