.

D’esquerra a dreta: Marina Campos, Isabel Salas, Mai Quant, Elena González.

El darrer cap de setmana es va celebrar a la ciutat de Vigo (Galícia) el VIII Campionat d’Espanya de Capoeira, que va acollir a més de 100 participants de tota la península. Marina Campos, nascuda a Tarragona i criada a Cambrils, va començar a practicar la Capoeira a Tarragona l’any 2007, quan va acabar els estudis de Comunicació Audiovisual, influenciada pel seu germà que desde petit havia sentit curiositat per aquesta art aleshores desconeguda fora de Brasil.

Actualment viu a Madrid, on va iniciar els estudis d’Art Dramàtic, i on paral.lelament a la seva feina d’actriu s’ha convertit en una referència europea i mundial, essent la primera dona espanyola que ha arribat a classificar-se en una final del Campionat Mundial a Brasil  l’any 2015, aconseguint la 4rta posició, i al 2017, fent-se amb el títol de la categoria millor corda verda del món.

La Capoeira és una art marcial afro-brasilenya, símbol mundial de la cultura brasilenya considerada Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2014. La Capoeira va nàixer al segle XVII com una forma de resistència contra el sistema esclavista i avui en dia es considera el vehicle que més divulga, no sols la cultura brasilenya, sinó també la llengua portuguesa arreu del món.

L’escola Abadá-Capoeira (Associació Brasilenya de suport i desenvolupament de l’art de la Capoeira) fundada per en José Tadeu Carneiro Cardoso ‘Mestre Camisa’, és l’escola de Capoeira amb l’estructura més gran del món, present en més de 60 països, i amb més de 50.000 integrants. Tradicionalment, els capoeiristes reben un sobrenom en portugués el primer any de pràctica. A la Marina la van batejar amb el sobrenom de ‘Safira’ (en català Safir, el mineral, la pedra preciosa).

“Gràcies a la Capoeira he après la llengua portuguesa, he conegut més de 20 països diferents, faig acrobàcies, toco diferents instruments, canto i sé lluitar. La màgia de la Capoeira és que és infinita, mai deixes d’aprendre. Per això m’apassiona, perquè m’apassiona aprendre”, afirmava Marina.