.

Imatge d’arxiu de Xavier Amorós.

Les dues primeres reaccions a la mort de l’escriptor i Fill Il·lustre de Reus, Xavier Amorós, aquest dilluns a l’edat de 99 anys han vingut de diferents àmbits. El cultural, per mitjà d’una piulada al seu compte de Twitter del Bravium Teatre, i l’economic, provinent en aquest cas de la Cambra de Comerç de Reus

Des del Bravium s’ha volgut expressar “la nostra pena per la pèrdua del poeta reusenc Xavier Amorós, i traslladem el nostre condol a família, amics i lectors del gran escriptor. Descansi en pau”.

Per la seva banda, la Cambra ha fet públic un comunicat en el qual manifestava la seva “profunda tristesa per la desaparició del poeta i escriptor Xavier Amorós Solà. Més enllà de posar en valor la seva extraordinària obra literària, que ha prestigiat la ciutat i el territori, la corporació vol subratllar també el seu compromís amb l’associacionisme local del que en va deixar testimoni, entre d’altres, durant la seva intensa etapa a la mateixa Cambra”.

La nota de l’ens cameral recorda el vincle professional d’Amorós amb el sector del tèxtil per mitja de la seva relació amb “l’històric establiment de teixits Les Amèriques del carrer de Llovera, regentat per la societat Creus, Reig i Amorós”. Alhora. es fa esment a la zeva condició de “vocal del Ple de la Cambra durant 25 anys, en el període comprés entre el 1953 i el 1978”. Un període “intens” que Amorós “va també perpetuar amb molta gràcia als seus textos memorialístics, els Temps Estranys, publicats a la col·lecció Rosa de Reus de l’Associació d’Estudis Reusencs. En la seva condició de membre del Ple, Amorós va participar d’alguns dels moments culminants de la història de la Cambra com fou la construcció de la nova seu de la corporació i de l’espai de la Llotja, sota la presidència de Francesc Cabré, de la qual tot just enguany es compleix el cinquantè aniversari”.

El President de la Cambra, Jordi Just, ha volgut posar en valor la trajectòria d’Amorós que, com tants d’altres empresaris locals, va voler també “participar activament de la vida corporativa, suggerint iniciatives, aportant coneixement, i sumant en benefici d’una realitat que sempre ha merescut totes les seves atencions”. Precisament Just ha volgut realçar la condició de comerciant d’Amorós i el seu vincle amb les comarques veïnes. “El Xavier va ser sempre una persona convençuda del potencial del territori per projectar el nom de la ciutat. Com a comerciant va recórrer totes les comarques de l’entorn. I el fet de ser descendent per línia paterna de Pradell, i per línia materna de Maials, li va servir per refermar aquest convenciment que la gent de Reus sense la força del territori seríem ben poca cosa” ha apuntat el President de la Cambra.

La referència al poeta és ben present també a l’espai Llotja on hi ha reproduït un fragment d’un dels seus poemes més celebrat, el de “A la meva ciutat” i on retrata, de manera precisa i plena de sentiment, el cèlebre Mercat dels Dilluns.

El Centre d’Amics de Reus i Gosar Poder

També s’ha manifestat el Centre d’Amics de Reus. L’entitat ‘lamenta profundament’ la mort de l’escriptor Xavier Amorós i Solà. El president del Centre d’Amics, Joan Maria Mallafrè, ha afirmat que Amorós ‘va ser una figura capdal de la literatura reusenca i catalana, un memorialisa i poeta excels que va situar la literatura amb marca de Reus en un lloc ben alt dins el panorama literaria català’.

A més, Amorós va ser designat ‘Més Amic de Reus’ en 2018 com a reconeixement a la seva dilatada carrera com a escriptor. ‘Bona part de les històries que vam viure a Reus durant dècades, històries polítiques, socials i especialment culturals van quedar reflectides en les seves pàgines i queden com un record inesborrable’, ha afirmat Mallafrè.

 Alhora, l’associació Gosar Poder també ha utilitzat les xarxes socials per lamentar “la mort de l’escriptor reusenc Xavier Amorós. La seva relació i admiració pels germans Ferraté(r) va quedar reflectida en nombrosos articles i llibres. Una abraçada als seus amics i familiars”, es recull a la seva piulada a Twitter. Aquesta ha estat també l’eina escollida per l’Arxiu Municipal de Reus per referir-se al traspàs. “Persona generosa i compromesa. El nostre més sentit condol a la família i amics. A @ReusArxiu conservem i preservem el seu fons documental, testimoni de la seva trajectòria vital i de la seva obra creativa”.

Condol de l’Ajuntament

Pel que fa a l’ajuntament, l’alcalde, Carles Pellicer, i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, han convocat una roda de premsa per aquest dimarts a les 9:30 hores de cara a valorar la figura d’Amorós. Tanmateix, a darrera hora de la nit, el consistori ha fet públic un comunicat en el qual expressa “el seu condol a la família i al conjunt de la ciutadania de Reus per la defunció d’un fill il·lustre a qui l’any 1998 va reconèixer per la seva activitat en els camps cultural i literari, així com en els àmbits cívic i polític com a regidor de l’Ajuntament de Reus i senador; trajectòria que es va traduir en un ampli catàleg de treballs de poesia, assaig i narració que li han donat múltiples premis i distincions en certàmens literaris d’arreu de Catalunya”.

La vicealdessa, Noemí Llauradó, sí que ha volgut expressar el seu condol el mateix dia de la mort de l’escriptor per mitjà del seu compte de Twitter: “El més sentit condol a la família i amics de Xavier Amorós Solà. Gràcies per haver contribuït al llegat cultural i literari de #Reus. Descansi en pau”, es podia llegir en la seva piulada d’aquest vespre. 

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */