.

El director de Formació de la Cambra de Tarragona, Josep Oriol Fernández. Foto: Cedida

El director de Formació de la Cambra de Tarragona i director de la Fira d’Ocupació, Josep Oriol Fernández. Foto: Cedida

Fa només uns dies la Cambra de Tarragona presentava una nova edició de la seva Fira de l’Ocupació, l’onzena com a tal des de l’estrena d’aquesta fórmula l’any 2019, i que se celebrarà el 14 de novembre. Ho feia destacant les 21.000 persones a les quals el certamen ha ajudat a trobar feina en el total de les seves convocatòries. Per descomptat, és una xifra que permet nombroses lectures i matisos, perquè no tothom surt de cada fira amb un contracte, però resulta innegable la seva força si tenim en compte la quantitat de públic que hi ha assistit currículum en mà i que ha tingut l’oportunitat d’entrar en una llista selecció i de tenir un contacte directe amb el seu potencial ocupador.

De fet, aquest és el principal valor de les fires d’ocupació, tal com explica el seu director, Josep Oriol Fernández, responsable també de Formació de la Cambra de Tarragona. “El millor de la fira és que no hi ha un sol perfil entre les demandes de les empreses i es té l’oportunitat de parlar directament amb un responsable de contractació de l’empresa. No es tracta únicament d’enviar un currículum a cegues, sinó que aquells que volen trobar feina o buscar-ne una de millor disposen d’uns minuts per conèixer personalment l’empresa i, al mateix temps, l’empresa per veure si el treballador encaixa en el perfil que busquen”.

En realitat, l’èxit de la fórmula i del fet que la majoria d’empreses participants en la Fira de l’Ocupació repeteixin en la majoria d’edicions és que el sistema funciona. Així, Fernández explica que “el format resulta atractiu i l’exemple de què agrada és que les persones que atenen els aspirants solen ser directament els responsables de personal o directius, que sovint acaben la fira amb acords i precontractes signats”. A més, també permet que “en alguns casos, si les empreses no necessiten cobrir una vacant de forma immediata, puguin aprofitar per crear la seva pròpia borsa de treball i tenir candidats en cartera per a més endavant”, relata el director de la iniciativa.


Altres notícies:


La capacitat de convertir-se en un aparador de primera línia i de generar moviment laboral s’entén quan s’analitzen les xifres que es mouen la fira. Per exemple, en la que es va celebrar la passada primavera –se’n fan un parell cada any a Tarragona i una tercera al Baix Penedès– “vam tenir més de 80 empreses, totes amb diverses ofertes, i 2.800 preinscrits que finalment van acabar sent al voltant de 4.000 aspirants”, explica Josep Oriol Fernández. “Certament, la de primavera és la més potent, perquè s’aprofita per fer contractacions de temporada turística en el sector de l’hostaleria, però en la d’aquesta setmana arribarem a una xifra d’ofertes també molt notable –més de 700 ofertes– de més de 70 empreses ja confirmades”.

Empreses i ofertes de tots els perfils

El millor del cas és que el perfil de les societats que participen en el certamen és també molt variat i s’hi troben des de grans companyies com Repsol, ETTs o empreses de serveis o d’hostaleria força més petites. “Això permet també que, tot i no ser la funció de la fira, es creïn sinergies i s’acabin creant vincles i possibles contactes entre les empreses participants”.

Fernández destaca que entre les ofertes de feina disponibles hi haurà opcions de tota mena i amb necessitats molt diverses, de manera que es mantindrà totalment vigent la idea original de ser un trampolí per a connectar treballadors i empreses per a qualsevol mena de feina, sigui quina sigui la preparació del candidat. “Estem parlant de més de 700 ofertes de feina on hi ha propostes per fer que van des de mossos de magatzem, conductors, operaris de manteniment, cuiners, metges o enginyers”.

Fira de l'Ocupació de Tarragona. Foto: Cedida

Vista general d’una de les edicions de la Fira d’Ocupació de Tarragona de l’any 2023. Foto: Cedida

El més important, segons el mateix director de la fira, és “venir preparat i amb la preinscripció feta per saber directament quines ofertes interessen en cada cas, per tal de poder visitar cada estand que pugui resultar interessant”. “L’objectiu és que el procediment sigui àgil i ben estructurat per tal de poder aprofitar al màxim el temps disponible”, explica Fernández

Horari de 09.30 a 14.00 h

Per a cada empresa, la Cambra prepara un espai propi, amb taula i cadires on els responsables de personal de cada empresa recullen els currículums i fan les entrevistes. La qüestió és que aquesta fira es farà amb format matinal, de manera que es disposarà només de les 9.30 h fins a les 14.00 h per poder presentar les propostes a les empreses participants.

Sigui com sigui, veient el llista de feines que es pot trobar a la pàgina del certamen (inscripcions i informació en aquest enllaç) resulta clar que la Fira de l’Ocupació continuarà sent la principal plataforma laboral del Sud de Catalunya, tal com l’ha batejat –sense marge possible d’error– la Cambra de Tarragona.

La fira es durà a terme al recinte firal de Tarragona (al costat de l’estació d’Adif i amb accés des del carrer Pompeu Fabra i la plaça de la Pedrera) i compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, Tarragona Impulsa, Port Tarragona, Asesa, AEST, Generalitat, SOC, Ministeri de Treball i Sepe.

Després dels més de 4.000 visitants que hi van assistir al març, les xifres de la Cambra seguiran creixent a partir del pròxim dijous, i més si tenim en compte que més d’un 65 % de les empreses participants en anteriors certàmens han contractat els dies posteriors a cada fira, amb més de 250 contractacions en cadascuna, fruit dels 60 currículums que, de mitjana, recull cada empresa participant, les quals puntuen la iniciativa amb un 9,2 sobre deu.

Tot plegat és el que explica que des de la Cambra es treballi, cada vegada més, pensant en l’acció formativa per a treballadors i les fires d’ocupació com una contribució a la dinamització de l’economia de les comarques de Tarragona.