.

Robert Barros, responsable de comerç internacional de la Cambra de Tarragona, i Sergi Vives, president de comerç exterior de la Cambra de Tarragona

Robert Barros, responsable de comerç internacional de la Cambra de Tarragona, i Sergi Vives, president de comerç exterior de la Cambra de Tarragona

La Cambra de Tarragona es consolida com la principal organitzadora de missions comercials per a empreses a l’Àfrica, un continent amb una forta demanda importadora de béns i serveis. Enguany ha programat deu expedicions a una trentena de països -la majoria africans-, a més de Singapur i Hong Kong, al sud-est asiàtic. La primera missió, que s’iniciarà aquest dimarts amb destinació a Nigèria, Camerun i Ghana, ha atret l’interès de 33 companyies catalanes i espanyoles. L’any passat, 130 empresaris van participar en les missions de la cambra tarragonina. En total, es van concretar prop de 2.000 contactes comercials. En els últims cinc anys, l’ens ha organitzat missions a 70 països dels cinc continents.

L’Àfrica es confirma com un dels mercats amb més possibilitats de futur per als empresaris catalans i de la resta de l’Estat amb vocació exportadora. L’any passat, la Cambra de Tarragona va realitzar missions comercials en cinc nous països africans com la República del Congo, Sudan del Sud, Sierra Leona, Libèria i Cap Verd, i enguany iniciarà relacions amb Botswana, Zimbabwe i Níger. “Som la cambra referent a l’Àfrica i prova d’això és l’interès que expressen molts dels països perquè organitzem expedicions amb empreses catalanes i espanyoles”, ha destacat Sergi Vives, president de comerç exterior de la Cambra de Tarragona.

La clau de l’èxit és la gran demanda d’un continent que disposa de molts recursos naturals però que produeix “molt poc” i pràcticament no completa el procés de transformació de productes. “Ho han d’importar tot”, ha destacat el responsable de comerç internacional de la Cambra, Robert Barros. Les prospeccions a l’Àfrica resulten cares i són complicades d’organitzar, però s’ha demostrat que les relacions que s’hi fan acaben donant els seus fruits perquè hi ha poca competència. De fet, una mitjana de 12 empreses participen en cada missió de la corporació tarragonina.

“Anar-hi et permet saber quina és la realitat i la necessitat, però després cal ser constant a l’hora de realitzar un bon seguiment per no perdre els contactes”, ha apuntat Barros. A més, cal tenir en compte que, tot i la incursió del mercat xinès, els africans tenen una “molt bona imatge” dels productes europeus i de les empreses espanyoles. “Això facilita la feina i, tot i que no es fàcil ni immediat, hi ha una oportunitat molt alta”, ha reblat el responsable de comerç internacional.

Les empreses que decideixen explorar els nous mercats africans corresponen a àmbits diversos com ara l’alimentació, béns d’equip, construcció, enginyeria, cosmètica, additius o arquitectura, entre d’altres. N’hi ha de tarragonines i de la resta de Catalunya, així com de la resta de l’Estat. Com a novetat, enguany la Cambra organitzarà un ‘Showroom’ a Cap Verd per ajudar a les empreses catalanes i espanyoles a trobar distribuïdors en aquell país. A mitjans de febrer, a més, una delegació del Congo presentarà a Tarragona les oportunitats de negoci que ofereix el seu país.

El paper de la Cambra en la seva aposta per Àfrica, en aquest vídeoresum.