.

Laura Roigé i Dani Martín. Foto: Cedida

La Cambra de Comerç de Tarragona enviarà la pròxima primavera una missió comercial a Corea del Sud amb l’objectiu d’exportar vi i oli d’oliva. La idea va sorgir arran d’una visita de representants asiàtics a Tarragona fa unes setmanes, que van participar al XVè Fòrum Espanya-Corea, que excepcionalment es va celebrar a Tarragona.

La presidenta de l’ens, Laura Roigé, ha explicat aquest dilluns que els empresaris coreans van quedar “molt satisfets amb els productes locals” i ha considerat que hi ha opcions de negoci. Roigé ha afegit que en aquest viatge també hi seran presents el Port de Tarragona, la URV i Repsol, que promourà aspectes relacionats amb l’hidrogen verd. Aquesta és una de les divuit accions en 40 països que la cambra tarragonina té previstes per al 2024, una xifra que suposaria el seu rècord de missions internacionals.

Projecció internacional

La notícia, l’ha avançada la presidenta de la Cambra, Laura Roigé, durant l’esmorzar de Nadal amb la premsa. En projecció internacional, la Cambra organitzarà 18 missions comercials presencials i multisectorials a prop de 40 països, la majoria d’Àfrica, però també a Àsia i Amèrica, ha anunciat al seu torn Daniel Martín, director i secretari de la corporació tarragonina.

Així, la Cambra tornarà a viure “un any de rècord, en el benentès que aquest també ho ha estat en assolir la xifra de 15 missions a 35 països”. A més, “hem acompanyat a més d’un centenar d’exportadors vinguts d’arreu de l’Estat que, gràcies a la Cambra de Tarragona, han tancat més de 1.500 contactes comercials. La Cambra de Tarragona és líder nacional en els mercats africans, sobretot en els subsaharians, pel que fa al coneixement i experiència, de més de 30 anys, en aquell continent.

Altrament, la corporació ha reforçat el departament d’Internacional amb una persona més, “que ens està ajudant a coordinar diferents missions”. Justament, en els sis anys de presidència de Roigé, la Cambra ha passat de tenir 8 empleats a superar de llarg la vintena.

Infraestructures pendents

Dues notícies han marcat l’any en el camp de les infraestructures: primer, la posada en servei del túnel de Lilla, “que ens porta a fer una reflexió sobre l’impacte que aquesta gran infraestructura tindrà sobre la resta de la xarxa viària”, ha afirmat Roigé. “Tot i els cinc quilòmetres de connexió que resten fins a arribar a l’AP-2 a Montblanc, la sobreutilització de la C-37 entre Valls i Alcover o la sortida d’Icomar, tindem la prova de foc de la seva capacitat el proper estiu durant la temporada turística”.

Altrament, Roigé ha valorat l’anunci d’un nou accés al polígon Entrevies de Tarragona fet pel Ministeri de Transports, “fet que garantirà i augmentarà l’activitat”.

“Aquest 2023 han quedat infraestructures al tinter, com ara la reclamació d’una nova remodelació a l’N-240 amb dos carrils més, un per millorar l’accés a l’estació de l’AVE; donar més connectivitat a l’AP-7 amb nous enllaços al Vendrell, Roda o Tarragona nord (ara ja en redacció); l’execució de la rotonda sud d’accés al PPU-13 des de l’autovia de Salou”, la coneguda com a rotonda de la Laura, ha subratllat Martín.

La formació

Una de les grans àrees estratègiques de la Cambra de Tarragona és la formació. “I ho serà encara més, ja que hem ampliat l’espai de formació amb tota una nova planta sencera d’aquesta casa, equipada amb les darreres tecnologies i requeriments per estar a l’alçada de les expectatives més exigents dels alumnes i formadors”, han destacat Roigé i Martín.

Tancaran l’any després d’haver impartit 11.600 hores lectives i haver format a 825 alumnes, en les modalitats presencials i online. Pel que fa a les Fires de l’Ocupació, n’han organitzat dues, a Tarragona i a Calafell, amb un balanç “que ha superat els objectius més ambiciosos”. En total han comptat amb 170 expositors i les han visitat més de 7.000 persones que buscaven feina o bé volien canviar la que ja tenien.

El camp digital

Quant al camp digital, la Cambra ha seguit consolidant les dues estructures de transformació digital. Una són les accions que es realitzen a través de l’Oficina Acelera Pyme, la primera de les comarques de Tarragona, que a 31 de desembre haurà organitzat un total de 17 jornades virtuals, que han assolit més de 2.000 visualitzacions.

S’han realitzat, també, un total de 180 assessoraments personalitzats a empreses. A més de potenciar l’adopció del bo d’ajuts del kit Digital. D’altra banda, Cambra TGN 360, dedicada a impulsar i acompanyar en la transformació digital de les empreses, ha gestionat subvencions a pimes per un valor de 336.000 euros, el que ens situa com la quarta Cambra de tot l’Estat en volum. Cambra TGN 360 ja compta amb 12 partners i s’han dut a terme 20 projectes/clients.

Jaume Garcia