.

Alguns viatgers, a l’estació de Tarragona. Tots els trens convencionals d’entrada i sortida de BCN no circulen. Foto: ACN/A.Escoda

L’avaria massiva del servei de Rodalies i Regionals que afecta tot el sistema ferroviari que passa, entra o surt de la ciutat de Barcelona podria afectar les votacions d’aquesta jornada electoral després que diversos partits hagin demanat a la Junta Electoral que s’allargui l’horari dels col·legis electorals per tal de garantir el dret a vot.

El robatori de coure a Montcada i Bifurcació que afecta el servei des de primara hora del matí ha deixat els usuaris dels trens convencionals sense la possibilitat d’anar o de tornar al seu destí, ja sigui per sortir o per entrar a Barcelona i, a més, Renfe no ha preparat cap servei alternatiu i Adif desconeix quan el problema pot quedar resolt. Tot plegat ha fet que ERC i Junts+ considerin els fets com a molt greus i hagin fet passos per allargar la jornada electoral.

Mentretant, el malestar és compartit entre els usuaris de les línies de Rodalies i Regionals que haurien d’anar o de venir de Barcelona i que arriben a l’estació de tren de Tarragona. Els viatgers s’han concentrat a les taquilles per conèixer quines opcions tenen davant la incidència generalitzada d’aquest diumenge. La més repetida és la d’optar per transport privat o autobusos per seguir els seus trajectes.


Altres notícies:


La portaveu de la plataforma Dignitat a les Vies, Anna Gómez, ha reclamat que Renfe habiliti transport alternatiu, així com més recursos que garanteixin la seguretat al servei. Segons Gómez, els usuaris es plantegen demanar una ampliació dels horaris electorals aquest 12-M. “Hi ha gent que no arribarà o no es mobilitzaran per anar a votar, perquè tenen por de no poder tornar”, ha dit.

En aquets sentit, caldrà veure l’afectació que tindrà aquesta situació al dret a votar en les eleccions d’aquest 12-M. En aquest context, Gómez ha assenyalat que els usuaris es plantegen reclamar allargar l’horari de votació. De moment, ERC i Junts+ han fet la petició a la Junta Electoral.

Així, han reclamat que es requereixi al Ministeri de Transports un informe on s’estableixi en quins punts l’afectació és més gran i que, mentrestant, s’ampliï una hora la jornada de votació en els col·legis dels municipis per on passen les línies R1, R2 sud, R2 nord, R4 i R3.

Per la seva part, Junts+ ha demanat que s’allargui a totes les circumscripcions “pel mateix temps en què es trigui a restablir el funcionament normal del servei de Rodalies, gestionat pel govern espanyol, per assegurar l’exercici del dret fonamental de sufragi actiu de tota la població”.

Una situació que no ve de nou

Entre la resignació i la indignació, els usuaris de Rodalies a l’estació de trens de Tarragona han coincidit a les taquilles d’informació per sospesar quines alternatives tenen per arribar a Barcelona. Es tracta d’un escenari que a molts dels usuaris habituals de la línia R15, no els ve de nou; és el cas de la Vanessa Tierraseca, qui ha explicat a l’ACN que acostuma a patir els retards del tren.

Aquest 12-M, hi suma la incògnita de saber si podrà anar a votar al col·legi electoral que té assignat a Barcelona i es planteja utilitzar el transport privat d’un familiar o bé comprar tiquets d’autobús per arribar al seu destí. “Entenc que no és culpa seva, però al final són l’empresa responsable. Si veuen que no poden donar un servei des de les 10 del matí, com a mínim haurien de posar un transport alternatiu”, ha etzibat.

Una visió compartida des de la plataforma Dignitat a les Vies, que reitera la necessitat de comptar amb un pla B per assegurar el servei mentre duri la incidència. Alhora, reclamen que en cas de proporcionar servei alternatiu, es comuniqui amb marge de temps. “Som conscients que quan ens diguin si ens afectarà dilluns o no, serà massa tard. És el problema de sempre, que la informació de Renfe o no hi és o arriba tard, com el tren”, ha apuntat la portaveu Anna Gómez.

Segons Gómez, els usuaris que formen part de l’entitat s’han començat a organitzar per compartir cotxes i assegurar-se arribar a la feina durant la jornada de demà. Paral·lelament, la plataforma reclama que Renfe incrementi la seguretat per evitar no només robatoris de coure que puguin afectar al conjunt del servei, sinó també per garantir l’estat dels combois i les vies.

‘Penjats’ a Tarragona

Usuaris com l’Aleix Albagès han vist com l’opció d’arribar amb tren aquest diumenge a Barcelona no era viable. “S’ha cancel·lat el tren que havia d’agafar i l’alternativa que ens donen és un que surt en dues hores, segurament també arribarà amb retard o bé ple, no es podrà ni entrar”, ha lamentat aquest estudiant que havia d’utilitzar la R15.

En el sentit contrari s’ha trobat la Yolanda Gómez, qui aquest diumenge ha agafat el tren des de Terrassa per assistir a un bateig a Tarragona. Tot i trobar l’estació de Sants saturada, ha pogut pujar al primer tren en direcció sud. Ara, viu amb incertesa com podrà tornar a casa. “Venim a casa d’uns familiars, a molt males ens organitzarem amb cotxes privats per tornar… és el que hi ha”, ha apuntat, resignada.