.

El Jordi Dalmau i el Toni Sánchez amb una caixa de Kombutxa. Foto: Tarragona21

El Jordi Dalmau i el Toni Sánchez amb una caixa de Kombutxa. Foto: Tarragona21

Si la paraula Kombutxa us sona a xinés, no aneu desencaminats. Es tracta d’un te fermentat d’origen asiàtic que a l’any 200AC ja es coneixia. Un dels seus beneficis és que millora l’eficiència del fetge. Ara, dos tarragonins d’adopció han començat la seva producció i comercialització.

El Kombutxa troba el seu origen en la zona que avui avarca Corea, entre la Xina i el Japó. És un te fermentat, format a partir d’una colònia de bacteris i llevats que transformen el sucre i que acaben produint la fermentació. El resultat dels àcids orgànics d’aquesta fermentació amb el te, ens dóna el Kombutxa.

El Jordi Dalmau, un enginyer resident a Tarragona, ens desvetlla que “a l’any 200AC ja es coneixia. Es va emprar per curar els problemes digestius d’un emperador. Després del seu origen, aquest es va començar a expandir per Mongòlia i Rússia arribant finalment a Europa”.

Des de que té 15 anys, el Jordi pateix el síndrome de Gilbert. “No és una malaltia. Tinc la bilirubina molt alta i el fetge m’actua més lentament. Em van dir que podia fer vida normal, però el cert és que amb el pas dels anys m’anava trobant pitjor. Cada 15 dies tenia molta ressaca. A vegades per haver begut una cervesa o no. A aquesta ressaca se sumava una forta migranya i molt de cansament”. Un terapeuta l’hi va recomanar la ingesta de fermentats, entre ells el Kombutxa. “En vaig buscar per tot arreu, però cap herbolari ni proveïdor en tenien, així que vaig decidir fabricar-me’l a casa”.

El Jordi va notar els efectes de seguida. “Em vaig començar a trobar molt bé. El mal de cap va desaparèixer i fins i tot els amics que el consumien regularment també es trobaven millor”. Va ser en aquest punt quan el Jordi va decidir llançar-se a la seva comercialització. Ara fa un any va contactar amb el Toni Sánchez, un enòleg del Pirineu, qui produïa la garnatxa beer, i que en aquells moments estava de verema a Nova Zelanda. “El Jordi em va parlar de la seva idea i vaig començar a investigar. A Nova Zelanda és molt comú trobar-ne als supermercats en diferents sabors. En alguns bars en tenen de tirador i més de la meitat de població el consumeix”.

Un any després, el Kombutxa made in Tarragona ja és una realitat i es pot adquirir en diversos establiments de KM0 i també a la seva botiga on-line.

Joan Castell