.

Oswald Aulestia Bach.

Kike Maíllo, director d”Oswald: el falsificador’, vindrà dimecres (20:30 hores) a la Rambla de l’Art de Cambrils per presentar aquest documental sobre el català que l’FBI considerava el major falsificador d’art del món i participar del col·loqui posterior.

Farà uns tres anys, Maíllo (Barcelona, 1975), mentre cercava documentació per crear una pel·lícula de ficció sobre un estafador a gran escala, es va topar amb un article sobre Oswald Aulestia Bach, un artista de Barcelona d’avançada edat a qui se li atribuïen un gran nombre de falsificacions d’obres d’art i de liderar una xarxa de falsificacions arreu del món. Conegut com el ‘Maradona dels pinzells’ i buscat pel FBI, els Carabinieris i els Mossos d’Esquadra, els seus quadres eren tan perfectes que desconcertaven a tots els pèrits.

El director va intentar posar-se en contacte amb ell per a documentar-se per a crear un guió versemblant per a la seva propera ficció. Tanmateix, després d’un parell de converses amb Oswald per telèfon, va aconseguir quedar amb ell i, en conèixer-lo, es va trobar amb un personatge tan especial, carismàtic i excèntric digne de posar-lo davant la càmera. Per tant, el que va començar volent ser ficció és ara aquest documental. Com s’acostuma a dir, la realitat ha superat a la ficció.

Kike Maíllo

Graduat en Direcció a l’ESCAC l’any 1999, el seu reconèixement comença amb els curtmetratges Las Cabras de Freud (1999) i Los perros de Pavlov (2003), premiats a Millor producció espanyola Mecal 2004 i Millor Guió i Premi Especial del Jurat al festival de Munich. L’any 2000 inicia la seva carrera en l’àmbit de la publicitat i guanya el Gran Prix al Cannes Lions International Festival amb el seu anunci del Banc Santander. Alhora també treballa creant videos musicals per artístes com Pastora Soler, Rafael o Love of Lesbian. L’any 2009 realitza la reconeguda sèrie d’animació per adults Arròs Covat (2009-2012), a partir d’una idea original de Juanjo Saez, guanyadora, entre altres, d’un Premi Ondas.

La seva carrera cinematogràfica va començar amb el seu primer llargmetratge, Eva (2011), una història futurista de ciència-ficció guanyadora d’un Goya al Millor director Novell l’any 2012 i un Gaudí a millor pel·lícula en llengua catalana en 2012, entre altres premis. El seu segon llargmetratge va ser Toro (2016), un thirller frenètic, protagonitzat per per Mario Casas, Luís Tosar i José Sacristán i l’any 2020 presenta al festival de Sitges el seu thriller psicològic Cosmética del enemigo. Enguany s’ha estrenat a Netflix la sèrie Alma, de la qual en dirigeix 6 capitols. Oswald: El falsificador és el seu primer documental, sorgit gairebé involuntàriament quan es va topar amb la història d’aquest pirata de l’art.

Redacció