.

Ahir es va tancar el termini legal per registrar coalicions electoralsde cara al 21-D. L’independentisme ha donat per morta la fórmula de Junts pel Sí mentre Podem i Catalunya en Comú formalitzaven un acord després de 24 hores de vertigen. Alhora, PSC i Units per Avançar (els antics democristians) han arribat també a un acord per presentar llistes conjuntes.

El portaveu d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, ha apostat per treballar en la creació d’un “front comú des de candidatures diferenciades” davant la “impossibilitat” de formar una llista “realment unitària”. Sabrià ha recordat que ERC ha defensat formar una candidatura unitària “d’ampli espectre” que inclogui “des del Pdecat i Demòcrates fins a les CUP i Esquerra Republicana”. Seria, ha dit el portaveu republicà, la llista unitària seria una resposta “contundent” a l’embat de l’Estat, però ha lamentat que “sembla que no és possible perquè no totes les parts ho volen”. I en aquest sentit ha afegit que, aleshores, “només queda l’opció” de fer un “front comú programàtic”.

A parer de Sabrià, la fórmula de Junts pel Sí ha quedat “petita” i, per tant, “si no hi ha la possibilitat d’incorporar les CUP”, la millor opció és la “coordinació des de llistes diferenciades”. Sí que ha apostat per un front comú “absolutament coordinat” amb punts programàtics “compartits” que facin “ben visible” el front de “defensa de les institucions, l’amnistia dels empresonats i la República”.

A l’espectre de l’esquerra, les formacions polítiques Catalunya en Comú i Podem han registrat aquest dimarts una coalició sota el nom En Comú Podem – Catalunya en Comú per poder-se presentar conjuntament a les eleccions convocades per al proper 21 de desembre. La Coordinadora Nacional de Catalunya en Comú va acordar aquesta fórmula diumenge passat, una decisió que haurà de ser ratificada pels inscrits a l’Assemblea de l’11 de novembre. Podem Catalunya ha dut a terme una consulta entre els seus inscrits on l’opció favorable a la coalició ha obtingut quasi el 72% dels vots. El fins ara secretari general de la formació, Albano Dante Fachín, havia cridat a fer boicot a la consulta, imposada des de la direcció estatal del partit.

La sorpresa de darrera hora ha vingut de la mà de l’acord de llistes conjuntes entre el PSC i els antics democristians d’Units per Avançar, segellat en un document titulat ‘Aliança pel seny i pel catalanisme’. Un moviment destinat a omplir l’espai del catalanisme moderat, orfe des de la desmembració de CiU, i que comportarà que l’ex conseller Ramón Espadaler sigui el número tres de la llista per Barcelona. L’acord permetrà que els hereus de Josep Anton Duran i Lleida tinguin llibertat de vot en el grup parlamentari conjunt. L’acord té una lectura tarragonina inevitable, tota vegada el regidor democristià Josep Maria Prats va deixar fa prop de mes i mig l’equip de govern amb el PSC en desacord per l’actuació de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, l’1-O.