.

.

TOTS 21


Oficina del Registre Civil de Tarragona. Foto: Govern

El Departament de Justícia ha posat en marxa aquest dilluns el nou model de registre civil únic a Tarragona. El nou sistema permetrà una tramitació més àgil, eficaç i propera als ciutadans i implica tenir una base de dades comuna, treballar amb una aplicació informàtica única i que hi hagi connexió electrònica entre totes les oficines, inclosos els consolats a l’estranger. Fins ara, la informació no estava centralitzada i cada registre feia les seves anotacions. A partir d’ara, els ciutadàns poden sol·licitar i fer tràmits a qualsevol oficina general. Les oficines de la demarcació de Tarragona donen servei a 136.000 habitants.

Les oficines del registre civil del partit judicial de Tarragona, el qual està format pel Registre Civil de Tarragona i per les oficines col·laboradores de la Canonja, el Catllar, Constantí, el Morell, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, Renau, el Rourell, Salou, la Secuita i Vila-seca, comencen aquest dilluns una nova etapa amb la posada en marxa del nou model. Per fer-ho possible, el Departament ha implementat l’aplicació informàtica, ha format el personal i ha posat els recursos materials necessaris, com ara l’equipament informàtic.

La demarcació de Tarragona és la segona que posa en funcionament el nou model, després que s’engegués al Registre Civil de Barcelona el passat novembre, amb l’aplicació informàtica DICIREG. Aquest nou sistema s’implantarà, de forma progressiva, a la resta dels 47 registres civils i a les 898 oficines col·laboradores de Catalunya i es preveu que estigui totalment implantat a finals de 2025.

Actualment, a Tarragona i Barcelona ja no cal anar presencialment al registre civil per demanar certificacions de naixement, matrimoni i defunció. Aquests documents es poden sol·licitar a través de mitjans telemàtics, tot i que encara es pot demanar cita per expedir-los i recollir-los presencialment. D’aquesta manera, els ciutadans poden sol·licitar en qualsevol oficina o per mitjans electrònics l’accés a la informació que conté el registre individual i desapareix el llibre de família, que no s’expedirà més.

Amb el nou registre, Justícia pretén facilitar les gestions més habituals que fan els ciutadans, ja que no és necessari sol·licitar certificacions per aportar-les als tràmits administratius de cap mena i s’eviten desplaçaments innecessaris. Gràcies a l’aplicació de tècniques de gestió, d’organització i de digitalització, el nou model de registre civil permet una major uniformitat de criteris i una tramitació més àgil i eficaç de tots els expedients.

L’encarregat del registre civil ja no és un jutge o magistrat, sinó el lletrat de l’Administració de justícia. Pel que fa als jutjats de pau, continuen fent les mateixes funcions de registre civil com a oficines col·laboradores de l’oficina general del cap de partit judicial.

ACN