.

.

TOTS 21


La reunió ha tingut lloc a la Secretaria General de Pesca. Foto: Cedida

La reunió ha tingut lloc a la Secretaria General de Pesca. Foto: Cedida

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Josep Maria Cruset, ha reclamat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern espanyol que aturi la veda de 4 mesos per a la pesca de la sardina, que alerta que tocarà de mort el sector pesquer.

La revindicació s’ha fet en el marc d’una reunió de treball a Madrid amb la secretària general de Pesca, María Isabel Artime, en la qual, a més del diputat per Tarragona, també hi han participat el diputat per Girona, Josep Maria Cervera, en representació de Junts per Catalunya, i Mónica Corrales, directora general de Pesca Sostenible, i Héctor Villa, subdirector general de Calador Nacional, per part de la Secretaria General de Pesca. Cruset ha traslladat que el sector se sent menyspreat per part del ministeri per falta de transparència i de consens en l’elaboració de l’ordre, que ha estat denunciada fins i tot al Defensor del Pueblo i que posa en perill la viabilitat econòmica del sector.

Els representants de Junts, que han mantingut els dies previs reunions amb les confraries més afectades per la mesura (a les nostres comarques: les de Tarragona i Cambrils), denuncien que aquesta veda constata que el Ministerio o bé no és sensible o bé no entén el sector de cèrcol tradicional, ja que el seitó es barreja amb la sardina i els pescadors es troben que han de retornar cada dia al mar la majoria de les captures davant la impossibilitat de separar-ne els exemplars, amb el perjudici econòmic que això representa. Per altra banda, la nova veda, que va entrar en vigor el passat 1 d’octubre, no compta amb una línia directa de subvencions que pal·liï l’afectació de l’ordre, la qual cosa posa en risc tant els armadors com les famílies dels pescadors.

És per tot això que els diputats de Junts han demanat a la Secretaria General de Pesca que s’adoptin de manera immediata les següents accions per a garantir la viabilitat de l’activitat dels pescadors del nostre litoral:

  • Modificar la norma actual per tal de reduir els mesos de veda, buscant un equilibri entre la protecció de les diferents espècies amb la garantia de la viabilitat econòmica de les famílies de pescadors. Aquest equilibri, d’acord amb els diferents experts i pescadors, ha de passar per reduir els sis mesos de veda actual (dos de parada total més quatre de veda de la sardina) a tres mesos com a màxim.
  • Garantir les línies de finançament econòmic necessari per tal de poder compensar l’aturada obligatòria dels pescadors durant tots i cadascun d’aquests mesos.
  • Aprofundir en els estudis científics sobre l’estat de la biodiversitat del litoral per tal de poder modular les mesures de protecció en funció del volum de cadascuna de les espècies.
  • Dimensionar tècnicament l’impacte de la tonyina en els bancs de peix blau, ja que aquesta pot actuar com a depredador natural massiu tant de la sardina com el seitó.

En aquest sentit, tal com ja s’havia demanat per escrit a finals de setembre, els diputats de Junts han reiterat la necessitat de paralitzar l’ordre APA/852/2023 de manera immediata i publicar-ne una de nova en els pròxims dies per tal que es resolguin els diferents punts tractats en la reunió.

V.Tapias