.

El dirigent afirma que no renuncia a res i que no s’ha sentit “pressionat” a fer la dimissió temporal. Foto: ACN/M.Puig

El president d’ERC, Oriol Junqueras, dona per fet que es presentarà a la reelecció al capdavant del partit al congrés extraordinari del 30 de novembre: “No renuncio a res”. Durant la compareixença d’aquest dijous a la seu republicana, Junqueras ha argumentat que la seva dimissió temporal és una continuïtat de la carta que va publicar dimarts. Allà s’oferia a continuar liderant ERC “des del lloc que determini la militància”, malgrat els resultats del 12-M. Junqueras ha afirmat que no s’ha sentit “pressionat” per ningú del partit, tot i que la secretària general, Marta Rovira, és partidària d’un relleu de tots dos. Rovira va avançar dimecres que no es presentarà a la reelecció al congrés del 30 de novembre.

“Em veig amb forces de fer de president d’ERC”. Junqueras va acceptar dimecres a l’executiva dimitir el 9 de juny, després de les eleccions europees, però apunta a presentar-se a la reelecció durant el congrés del 30 de novembre. Junqueras es vol sotmetre a l’aval de la militància per saber “què volen” les bases del partit. “No tinc pressa però tampoc no vull renunciar a res per ajudar el meu partit i el meu país”, ha subratllat Junqueras. El president de la formació ha reiterat la seva “disposició” a ajudar “tant com sigui possible”, si és que rep aquest “aval explícit i renovat” de les bases republicanes.

Junqueras entén l’anunci de la seva dimissió com la via per “fer efectiva” la carta de dimarts. Durant la compareixença d’aquest dijous ha afegit que vol saber què creu la militància i la ciutadania sobre com pot “ajudar”: “I jo vull saber el que volen i desitgen”.


Altres notícies:


Junqueras s’ha desmarcat així de les decisions de Rovira i Pere Aragonès. La secretària general va anunciar dimecres que no es presentaria a la reelecció, entenent que el cicle de l’actual direcció ha arribat al final i que cal una renovació dels lideratges. I el president del Govern en funcions va avançar dilluns que abandonaria la “primera línia política” un cop s’investeixi un nou cap de l’executiu.

Junqueras ha negat haver-se sentit pressionat per ningú del partit. “No, gens, en cap moment. Al contrari, m’he sentit sempre acompanyat, aquests dies també”. L’encara president d’ERC ha asseverat que “respecta” totes les maneres i posicions de les persones que volen “ajudar a muscular” el partit. I que, de fet, celebra que n’hi hagi “moltes i variades”. Junqueras ha reiterat que vol contribuir al procés de “reconnexió i d’escolta” intern i que, per això, necessita “sortir al carrer”, parlar amb “molta gent”. Ha afegit que vol fer-ho amb una condició “d’igual a igual”, i “a peu de carrer”. I no des d’un determinat càrrec.

Puigdemont, aquest dijous a Perpinyà, amb els diversos grups de representants de Junts. Foto: ACN/A.Reche

Puigdemont defensa la “legitimitat” de la seva candidatura

Per altra banda, Carles Puigdemont ha avisat aquest dijous des de Perpinyà que no permetran que “deslegitimin” la seva candidatura a la investidura: “No ens hem de deixar dir que aquest intent nostre de voler encapçalar no té legitimitat”. Així ho ha reclamat aquest dijous als grups al Parlament, el Congrés, el Senat i el Parlament Europeu.

El cap de files de Junts ho ha comparat amb el govern espanyol de coalició. “Sánchez té govern en minoria, perquè els socis no sumen majoria absoluta. I han de negociar amb els grups de l’oposició”, ha justificat. I ha reblat: “Tot aquell que intenti deslegitimar estarà intentant deslegitimar la democràcia”. Puigdemont, que ha expressat “màxim respecte” pel procés intern d’ERC, ha insistit que “lluitarà totes les opcions”.

ACN