.

.

TOTS 21


Úbeda, en el momet d'entrar als Jutjats. Foto: Tarragona21

Úbeda, en el momet d’entrar als Jutjats. Foto: Tarragona21

El jutjat del Penal número 4 de Tarragona ha vist avui la causa contra un empresri tarragoní per haver pressumptament estafat la Seguretat Social amb quatre milions d’euros. José Vicente Úbeda, responsable de les empreses ‘Maymo Tarragona’, dedicada al muntatge i manteniment del sector petroquímic i ‘Caldereria y Mantenimiento Maymo, ha negat les acusacions afirmant que va intentar negociar una mala situació empresarial que patia i que el va dur a la fallida.

Treballadors de l’empresa s’han concentrat davant els Jutjats per exterioritzar la seva protesta contra l’empresari. Segons ells, l’empresari s’hauria apropiat, presumptament, de la quota obrera que havia d’abonar a la Seguretat Social durant diversos mesos dels anys 2008 i 2009. L’any 2010, nou treballadors de Maymo van denunciar els fets. Alejandro Minas, treballador, han afirmat que Úbeda ja havia estat condemnat per falsificació de document públic.

Segons el sindicat CGT, l’empresari hauria deixat d’ingressar un import equivalent al 6,1% de les nòmines dels treballadors destinat al pagament de l’atur i les contingències comunes. Segons CGT, l’any 2010 la Inspecció de Treball i Seguretat Social va comunicar al comitè d’empresa de Maymo que aquesta devia 600.000 euros en concepte de quotes impagades.

L’advocat de l’Estat es va personar en el procediment i va acreditar que el deute de l’empresari amb la Tresoreria de la Seguretat Social ascendia a gairebé 4 MEUR. Maymo Tarragona va entrar en concurs de creditors l’any 2010. L’acusació particular demana una pena global de dotze anys de presó per a Úbeda, per dos presumptes delictes contra la Seguretat Social. Per la seva banda, l’advocacia de l’Estat en sol·licita vuit i la fiscalia, quatre. A més, les acusacions també reclamen la devolució íntegra de les quantitats impagades i els interessos.

L’advocada d’Úbeda, Beatriz Fernández, ha firmat als mitjans de comunicació, abans del judici, que l’empresari “ha intetat negociar amb la Seguretat Social, intentar pagar, però per circumstàncies conjunturals no ha pogut fer-ho. No es pot tipificar com a delicte un impagament”.

Segons la defensa, l’empresari tenia unes vies per poder fer el pagament: “No hi ha intenció de no pagar i per tant no hi ha delicte. No hi ha ànim d’ocultar perquè estava negociant. En tot moment va declarar la seva situció, i en fer-ho ja no és delicte. No es pot criminalitzar l’impagament”. Segons Fernández, Úbeda va intentar arreglar la situació ja en 2008 i 2009: “Ell va tenir impagaments de clients per més de set milions d’euros i va haver de fer fallida. És una fallida pura i dura. Ell mateix ha posat diners a l’empresa”.