.

L’exgeneral Angel Gozalo, durant la seva intervenció

El relat dels actes de violència de l’1-0 segueixi endavant amb les declaracions dels comandaments policials d’aquest dijous. L’exgeneral en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Angel Gozalo, encarregat d’aquets cos el dia del referèndum de l’1-0, ha afirmat en la seva declaració davant el Tribunal Suprem a preguntes de Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat que els agents enviats a Sant Cares de la Ràpita per evitar el referèndum “van ser rebuts amb llançament de pedres”.

Gozalo ha relatat els actes de violència que van rebre els agents arreu de Catalunya, citant casos com la població lleidatana de Pons, “amb 10 agents ferits amb contusions”, una situació semblant viscuda a Alcarràs o a Sant Esteve Sesrovires.

Gozalo ha afirmat que van ser 55 els guàrdies civils ferits fruit d’agressions, i “cinc d’ells van requerir la baixa mèdica”.

Pressió a familiars de guàrdies civils

Abans de l’1-0, la Guàrdia Civil havia rebut accions “d’assetjament” a les casernes de poblacions com Barcelona, Igualada, Manresa o la Seu d’Urgell, una pressió que afectà també els familiars dels agents, dones i fills, a les casernes i a les escoles i comerços de les poblacions.

Les concentracions davant les casernes “es van fer amb el suport fins i tot de representants instituionals, com Bombers, i de mitjans de comunicació”. Abans de l’1-0 es van enregistrar “131 mostres de desafeccció” amb la Guàrdia Civil.

Les agressions van consistir en “patades, empentes, llençament de tanques”, ha detallat. “Tan difícil era accedir als col·legis (electorals) com sortir-ne d’ells”, ha assegurat. La Guàrdia Civil va fer 71 intervencions l’1-0, 49 de les quals va ser amb “contundència” per la resposta violenta rebuda.

L’exgeneral també ha afirmat que els Mossos d’Esquadra van estar fent seguiment i vigilància de la Guàrdia Civil i de separació i identificació d vehicles de la benemèrita. Sobre els CDR ha dit que vaa utilitzar “un llenguatge prebèl·lic”.

No es va usar gas pebre

Ja per la tarda i a preguntes de la defensa, l’exgeneral ha negat taxativament que la Guàrdia Civil hagués usat gas pebre en algunes concentracions l’1-0. En un cas concret a la població d’Aiguaviva, ha afirmat que es va usar “un esprai de defensa, que forma part del kit dels agents”, amb l’objectiu de l’autodefensa.

Redacció