.

Salvador, durant la seva declaració

El diputat d’ERC Jordi Salvador i la senadora republicana Laura Castel han denunciat aquest dimarts al Tribunal Suprem càrregues “desproporcionades” i “gratuïtes” a Tarragona durant l’1-O quan la policia ja s’havia endut les urnes de l’IES Tarragona.

“Em van pegar sense tenir capacitat de resposta ni de protecció ni d’anticipació i en cap moment estava amenaçant ni res, estava fent fotos”, ha declarat Castel. Per la seva banda, Salvador ha assegurat que l’ambient era com “un Walt Disney” i que no va veure “cap acte de violència” abans que la policia fes “càrregues desproporcionades”. Durant la tarda d’aquest dimarts, diversos votants han explicat les actuacions policials que van veure en municipis com l’escola Pau Claris de Barcelona, Sant Cebrià de Vallalta, Alcarràs o Fonollosa. L’alcalde de Fonollosa ha assegurat que era “impossible” impedir el pas dels antidisturbis, perquè “eren 20 veïns per 80 antidisturbis”.

Castel ha assegurat que es va “sorprendre” perquè, “tot i tenir el material requisat” de l’IES Tarragona, els antidisturbis es van quedar a la plaça Imperial Tarraco, on van fer un cordó policial. “A partir d’aquell moment, se senten dos trets” i “la policia va començar a pegar indiscriminadament”. De fet, ha explicat que a un company de partit li van “obrir el cap” i que li van seguir pegant “per darrere” quan anava cap a l’ambulància. “La violència va ser extrema i gratuïta”, ha assegurat, quan “la gent estava amb els braços oberts, en actitud pacífica”. A preguntes de la fiscalia ha dit que coneixia les resolucions judicials, però que “la gent tenia moltes ganes d’autodeterminar-se”.

Per la seva banda, el diputat republicà Jordi Salvador ha recordat que durant anys havia estat secretari general de la UGT a Tarragona i que ha viscut “moltes mobilitzacions i vagues generals”, però que “mai” havia viscut una actuació policial com la que es va fer a l’IES Tarragona. De fet, ha explicat que inicialment anava acompanyat de la seva filla de 12 anys, però que va decidir que un familiar se l’endugués veient que “tenia mala pinta”. “No la vaig fer servir com a escut”, ha afirmat.

Salvador ha explicat que es va intentar identificar com a diputat, però que va ser “apartat” i va “rebre cops”. Posteriorment, els van retirar fins a la plaça Imperial Tarraco. “Ja portaven les urnes, hi havia indignació i tensió, l’ambient no era festiu, però en cap moment vaig veure ni gent pegant, ni amb pals ni còctels molotov, no es va trencar el cordó, en cap moment vaig veure cap acte de violència”, ha assegurat, era “jo que he estat en moltes manifestacions i desordres públics provocats per vagues, allò un Walt Disney”.

Per això, ha qualificat de “càrrega molt desproporcionada” la que es va fer i ha remarcat que “ja tenien les urnes”. “Mai havia vist res igual, una cosa molt forta”, ha insistit, “no vaig veure pegar a cap policia”.

ACN