Aquest dilluns se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. Arriba quan commemorem l’any de l’inici de la pandèmia. Un dels equipaments clau des de fa 30 anys a les comarques de Tarragona és el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Són 63 els ajuntaments consorciats, i 25, les indústries. El CAT ha superat la crisi que va viure amb l’avaria de gener de 2020 i ha afrontat l’any de la pandèmia amb un descens del consum dels consorciats. Tots21 ha entrevistat el seu director-gerent, Josep-Xavier Pujol.
Per què és necessari celebrar el Dia Mundial de l’Aigua?
Som uns priviegiats en poder gaudir d’un sistema de distribució i de depuració d’aigua quan hi ha molts països que no en tenen. De fet, és un dels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU. Tothom hauria de disposar d’una aigua assequible, amb un preu assequible i a una distància assequible. Molts milions de persones no en disposen i el preu que han de pagar és elevadíssim respecte al seu nivell de vida. Es tracta de remarcar aquests aspectes d’una conscienciació global de l’ús de l’aigua, tot i que nosaltres tenim uns sistemes resilients per donar el servei.
Quina previsió de consums d’aigua tenen per enguany?
La previsió és recuperar els consums habituals que teníem fins a la data. Si ens situem del 12 de març de 2020 enrere, els dos primers mesos eren de consums normals, i la previsió de 2021 seran consums més tendents a la normalitat.
L’any 2020 va ser totalment anormal, una situació anòmala provocada pel decret d’alarma per la pandèmia, que va derivar en una baixa activitat turística i econòmica. I això repercutí en el consum d’aigua. Aigua, residus i consum d’energia són indicadors de l’activitat econòmica d’un lloc.
Quin descens s’ha viscut?
A les comarques de Tarragona, les xifres són similars a les estatals, tot i que a Tarragona hi ha un efecte més remarcable degut al turisme i a la indústria petroquímica. En números, el descens global en el consum d’aigua, del 12 de març de 2020 al 12 de març de 2021, és del 14 per cent en tot l’àmbit que subministrem, 63 ajuntaments i 25 grans indústries del polígon nord i sud. Si ho dividim, els ajuntaments se situen amb un descens del 8,8% i el sector industrial, del 23%. La mitja ponderada dona com a resultat el 14%.
Hi ha hagut diferència entre poblacions de costa i d’interior?
Si ho desgranem encara més observem que quant als ajuntaments, el descens ha estat del 16% en les poblacions turístiques i amb una incidència més patent entre els mesos d’abril a juny, durant la pretemporada turística. També es va notar molt a la indústria. Hi va haver un descens espectacular aquests tres mesos en què vam estar tancats a casa.
Quan preveuen recuperar els consums habituals?
Els números actuals no són encara els habituals. Crec que acabarem l’any amb un descens del consum del 3 o 4%. Dependrà de la reactivació econòmica, de com actuïn la resta de països, de l’apertura de fronteres, etc. Esperem que a l’any 2022 es recuperin les dades de consum.
Fa anys que apliquen criteris d’eficiència en l’aigua. També ho fan les indústries?
Jo crec que sí, ja no és un tema de dubte. Torhom busca la màxima eficiència quant a pèrdues d’aigua i manteniment de xarxes. Sempre es pot anar a més, clar, però estem en valors d’eficiència ja molt difícils de superar, acotant al màxim les pèrdues d’aigua.
Quines previsions tenen quant a visites virtuals per a estudiants?
Ja estem en condicions d’oferir les visites virtuals, definint la planta en 3D. És un molt bon producte per als estudants ja que simula una visita real, on es visita tot i fent els mateixos jocs que es feien de manera presencial, amb programes per Primària i per Secundària. El curs passat teníem confirmada la vinguda de 3.000 alumnes a la planta de l’Ampolla. Es va haver de suprimir a partir de la segona setmana de març donada la pandèmia. La visita dura dues hores. Expliquem els esforços que es fan per fer arribar l’aigua a les cases i amb missatges demanant no malbaratar l’aigua ja que és un bé escàs que cal conservar.
El CAT és un exemple de sinergies entre administracions?
El CAT neix des de la gènesi de l’administració de l’Estat a partir d’una llei del Consorci, on estableix unes condicions d’inversió i de retorn cap a la conca cedent, la del Delta de l’Ebre, on es fan unes obres que paguem entre tots. També conflueixen tots els interessos de l’activitat econòmica, de la indústria, del turisme i de la població. Pel damunt de tot hi ha el servei per respondre a la necessitat d’aigua a canvi d’unes inversions al Delta de l’Ebre. La inversió acumulada fins avui és de 250 milions d’euros, recaptats de la tarifa, i revertits a la conca cedent, a la xarxa de canals. És un win-win, tots hi hem guanyat.
Jordi Siré
Equip de redacció