.

Jordi Agràs, Jordi Rull i Estefania Serrano. Foto: Joan Marc Salvat

Jordi Agràs, Josep Rull i Estefania Serrano. Foto: Joan Marc Salvat

“A Catalunya qui retalla és l’Estat espanyol, no Europa. Quan la Unió Europea dóna marge pel dèficit públic als Estats i Espanya es queda tots els balons d’oxigen en detriment de les autonomies, és Espanya la responsable de les retallades”. Amb aquest discurs, el secretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya, Josep Rull, ha justificat la necessitat que els catalans acudeixin de manera “massiva” a votar el 25 de maig a les europees.

Per Rull, la política de tisorades i austeritat no és atribuïble a les directrius de la Comissió, sinó a la manera com Espanya finalment les aplica. I n’ha donat un segon exemple: “El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, tornarà a baixar el tipus d’interès de manera que Grècia haurà de tornar la injecció pel rescat amb un 1% de comissió; mentrestant”, ha exposat, “Catalunya haurà de tornar els recursos del Fons de Liquiditat Autonòmica amb un 5% d’interès a Espanya”. I no només això, sinó que, tal i com ha afegit el portaveu convergent, “hem de pagar a Espanya amb un interès del 5% per diners que surten de Catalunya”.

La federació nacionalista està fent una campanya intensiva aquests dies al Camp de Tarragona, en què demana que els ciutadans trobin “10 minuts” per anar a votar el 25 de maig. CiU vol una participació “per sobre de la mitjana de l’Estat” que demostri el compromís dels catalans amb Europa. En aquest sentit, ha subratllat, “volem més Europa i millor Europa, amb més poder polític i legislatiu, i que no permeti la influència dels mercats especulatius”.

Un dels principals problemes dels partits durant aquesta campanya, tal i com ha reconegut Rull, és la dificultat de fer entendre Europa als ciutadans. Per això, ha explicat el secretari adjunt de CDC, “cal recordar que el nostre representant a Europa, Ramon Tremosa, ha estat el setè parlamentari en nombre de preguntes parlamentàries”. Ell sol, ha matisat, “ha fet tantes intervencions com els 25 representants del PP junts”.

Un altre motiu per anar a votar a les europees, segons CiU, és el dret a decidir: “Som un poble que volem votar i per això demanem empara a la UE perquè ajudi a celebrar la consulta del 9 de novembre”.

Joan Marc Salvat