.

Josep Rull, quan va anar a declarar a l’Audiència Nacional

L’exconseller de Territori i actualment el judici pel procés i en presó preventiva, Josep Rull, natural de Terrassa, encapçalarà fialment la llista al Congrés per Tarragona, desplaçant al número dos l’exacalde de Tortosa, Ferran Bel. Aurora Masip serà la tercera de la llista.

A Lleida serà Jordi Turull, també en situació de presó preventiva, seguit per Concepció Canyadell i Rosa Borrell. A Girona el cap de llista serà Jaume Alonso Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont, amb Sergi Miquel i Marina Geli al darrere.

Pel que fa al Senat, a la llista hi haurà noms com Lluís Puig, Hèctor López Bofill i Assumpció Castellví, però ha explicat que cal acabar-la de configurar.

El PDeCAT i JxCat han acordat que el president de la Crida i del grup parlamentari, Jordi Sànchez (1); la consellera Laura Borràs (2); la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras (3) i l’eurodiputat Ramon Tremosa (4) encapçalin la llista de JxCat a les eleccions espanyoles del 28-A. El Consell Nacional del PDeCAT ha avalat que Nogueras ocupi aquests lloc de la candidatura, després d’una entesa amb l’entorn de JxCat.

Així, l’expresident del Govern Carles Puigdemont ha imposat la seva intenció de situar persones afines a la seva figura com a números 1 i 2. La relació amb el PDeCAT s’ha tensat les últimes hores ja que quadres territorials i de la direcció s’oposaven a acceptar que Sànchez i Borràs -externs al PDeCAT- ocupessin les primeres posicions de la llista per Barcelona.

L’acord inclou que tres “presos polítics” liderin les llistes de Barcelona, Lleida i Tarragona, i un independent ho faci per Girona. A més, l’entesa remarca que Tremosa concorri com a independent, tot i tenir carnet del PDeCAT. Així, la llista per Barcelona a les espanyoles la formaran Sànchez (independent), Nogueras (PDeCAT) i Tremosa (independent). A Lleida el cap de llista serà Jordi Turull (PDeCAT), seguit de l’alcaldessa de Térmens i presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Canyadell (PDeCAT); Rosa Borrell (independent); un altre membre del PDeCAT i un nou independent.

L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, serà el cap de llista per Girona, i el diputat al Congrés i líder de la JNC, Sergi Miquel, serà el número dos. L’exconsellera socialista Marina Geli, que ja va ser candidata de JxCat el 21-D, ocuparà la tercera posició de la llista.

Pel que fa al Senat, l’exconseller ara “exiliat” Lluís Puig serà el cap de la llista per Barcelona, juntament amb l’escriptor Héctor López Bofill, i la membre del govern de la Crida Assumpció Castellví, exmembre del secretariat de l’ANC amb Sànchez i també candidata de JxCat el 21-D per Tarragona.

L’acord “reforça” el PDeCAT

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha explicat en un contacte amb la premsa, en acabar el Consell Nacional, que l’acord “reforça” el partit: “No estàvem prenent les decisions i ara hi serem, amb totes les conseqüències”, ha avisat. Bonvehí també ha afegit que la candidatura al Congrés i a Barcelona serà “molt potent” i que manté l'”essència” del PDeCAT: “Estic content, això s’encamina bé”. Així mateix, ha expressat la seva voluntat de continuar “a totes” al capdavant del partit.

Segons fonts coneixedores del Consell Nacional, tots els acords s’han pres per “majories amplíssimes”: 126 vots a favor i 6 en blanc, d’un total de 178 consellers assistents. També s’ha aprovat que Sànchez i Bonvehí liderin els “models de governança” a Madrid. És a dir, que la presa de decisions del grup de JxCat a Congrés i Senat passarà d’una banda pel president de la Crida, del grup parlamentari i cap de llista per Barcelona, i pel president del PDeCAT, de l’altra.

ACN