.

.

TOTS 21


Josep Maria Cruset és enginyer i titulat en MBA. Ha estat alcalde de Riudoms (2007-2018) on va estar sempre a peu de carrer, al costat dels veïns, escoltant-los, per solucionar els seus problemes i necessitats. El 2018 va ser nomenat president del Port de Tarragona, càrrec que va exercir fins al 2022, període en què va contribuir a convertir-lo en el 5è més important de l’Estat espanyol i en un dels ports més importants del Mediterrani. Per altra banda, la seva condició de fill de pagesos li ha impregnat la cultura de l’esforç, l’aprenentatge que només amb perserverança i treball es pot obtenir els fruits de la terra i l’estima pel país. Va néixer a Riudoms fa 48 anys. Està casat i és pare de dos fills. Cruset és el cap de llista de Junts al Congrés dels Diputats per al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

Quin plantejament fan de les eleccions de diumenge?

Les nostres comarques i el conjunt del país ens hi juguem molt. Alguns diuen que aquestes eleccions van de Sánchez o Feijóo, però en realitat aquestes eleccions van de Catalunya perquè PSOE i PP sempre actuen igual contra el nostre país. L’Estat espanyol ens va a la contra, governi qui governi, i és un fre per al nostre progrés, al nostre benestar i a la nostra llibertat. Per això, és important que aquells qui defensem Catalunya i les nostres comarques, sense matisos i sense complexos, tinguem tota la força a les urnes. En aquest sentit, diumenge el vot a Junts valdrà per tres: per defensar Catalunya, les nostres comarques i la democràcia.

És molt taxatiu en afirmar que PSOE i PP sempre actuen igual contra Catalunya. Pot posar algun exemple?

Amb governs espanyols del PSOE o del PP, a Catalunya, patim un dèficit fiscal de 20.000 milions cada any o una baixa execució dels Pressupostos de l’Estat. Per exemple, l’Estat espanyol només destina el 9% de la inversió a Catalunya, malgrat representar el 16% de la població i el 19% del PIB de l’Estat espanyol. Però, a més, durant el 2021, el PSOE només va executar el 35% de les inversions a Catalunya, mentre va invertir un 184% a Madrid. És  a dir, va destinar 95 euros per a cada català i, en canvi, 308 euros per a cada madrileny. I tampoc podem oblidar atacs constants a la nostra llengua i a la immersió lingüística, l’espionatge a líders independentistes, la persecució a 4.000 catalans per les seves idees, l’exili o que ens impedeix que decidim lliurement el nostre futur. Tot això ha passat i passa amb governs del PSOE i del PP.

En el cas de les nostres comarques, considera que es produeix el mateix?

Per descomptat. En el cas de Rodalies, en els últims 25 anys, l’Estat espanyol, amb governs del PSOE i del PP, no ha construït ni un sol quilòmetre de via de tren a Catalunya, mentre ha inaugurat 84 quilòmetres a Madrid. Així mateix, socialistes i populars acumulen 26 de retard amb el Corredor Mediterrani, rebutgen construir el tercer carril de l’AP-7 o desdoblar la N-420, han trigat dues dècades a construir el túnel del Coll de Lilla, no tenen cap voluntat de traspassar la gestió de l’Aeroport de Reus i desprotegeixen el Delta de l’Ebre.

Quina posició tindrà el seu partit a Madrid en la següent legislatura?

Si no defensem Catalunya i les nostres comarques, ningú ho farà per nosaltres. És més, aniran contra nosaltres. L’estratègia d’ERC a Madrid no ha servit. Perquè donar suport a Pedro Sánchez a canvi de res no ha donat cap resultat. Han continuat els greuges històrics, els incompliments, els atacs a la llengua i la repressió. Des de Junts, com hem fet aquests quatre anys, mantenim que cal un front unitari de l’independentisme a Madrid per defensar amb més força Catalunya, les nostres comarques i la democràcia.

Falten poques hores per finalitzar la campanya. Quina última crida faria als electors?

Tres missatges molt clars. Primer, que ningú es deixi convèncer per aquells que van en contra de Catalunya i les nostres comarques, però tampoc pels qui els hi donen suport a canvi de res. Segon, que ningú llanci el vot amb partits que no tenen ni la més remota possibilitat d’obtenir representació. I, tercer, que cap independentista es quedi a casa diumenge i vagi a votar.

De fet, hi ha certs sectors independentistes que demanen l’abstenció. Què els hi diria?

Els independentistes no hem d’oblidar que l’Estat espanyol mai s’absté contra Catalunya. L’Estat mai falla contra Catalunya i nosaltres no podem fallar a les urnes. Quan hi ha urnes i paperetes, els independentistes hem de ser-hi. És el nostre camp de joc. Els de Junts no en tenim cap dubte. Quan hi ha urnes, sempre hi anem. I, si es tracta de Catalunya, encara hi anem amb més força. Cal que, diumenge a la nit, quan coneguem els resultats, l’Estat espanyol tingui clar que l’independentisme no afluixa, que no es rendeix i que persisteix fins que assolim la independència. Si fins ara no ens ha aturat la repressió, deixarem aturar-nos a les urnes? Per això, cap independentista no pot quedar-se a casa diumenge.

Personalment, com ha viscut aquesta campanya que acaba avui?

Molt satisfet de la feina de tota la candidatura i del conjunt del partit. Ens hi hem bolcat al cent per cent perquè som conscients que diumenge ens hi juguem molt com a país i com a territori. Ha estat una campanya intensa, on hem trepitjat de dalt a baix, les nostres 10 comarques, amb més de 7.800 quilòmetres; on ens hem reunit amb tots els sectors i on hem fet molt carrer. Hem parlat amb molta i molta gent per recollir les seves demandes per poder aportar-hi solucions. Aquesta és la nostra manera d’entendre la política i així és com treballarem des del Congrés dels Diputats a partir de dilluns.