.

.

TOTS 21


L’Espai Natural dels Muntanyans a Torredembarra. Foto: turismetorredembarra.cat

L’Espai Natural dels Muntanyans a Torredembarra. Foto: turismetorredembarra.cat

Ecologistes en Acció organitza a Catalunya la jornada de neteja del litoral de la Campanya Internacional per la Mediterrànea ¨Clean up the Med

L’Espai Natural dels Muntanyans a Torredembarra ha estat el lloc escollit per l’organització per a realitzar la activitat a Catalunya aquest dissabte 24 de maig, que també coordinarà la neteja en platges de la Comunitat Valenciana, d’Andalusia i Murcia sota un mateix lema ¨Netegem el Mediterrani: Per un litoral lliure de residus’.

Un total de vint-i-un països del Mediterràni paticiparan el cap de setmana vinent en la campanya ‘Clean up the Med 2014’, gràcies a l’implicació de milers d’organitzacions i voluntaris/es de la República de Macedònia, Palestina, Turquia, Xipre, Croàcia, Egipte, França, Grècia, Tunísia, Jordània, el Marroc, Pakistan, Portugal, Algèria, Malta o l”estat espanyol, sota la coordinació de l’organització italiana Legambiente.

La campanya que es realitza des de l’any 1995, a part de tenir l’objectiu de netejar el litoral, servirà per separar i analitzar la tipologia dels residus recollits i així poder incidir més i millor en les principals amenaces i problemes de la contaminació del litoral. Al mateix temps vol conscienciar a la població i a les administracions sobre el problema i els seus impactes en la fauna i la flora, en la nostra salut així com l’afectació en importants activitats econòmiques locals com són la pesca i el turisme.

Segons un estudi del Programa de Nacions Unides per al Medi ambient, més del 30% dels residus que es troben a les platges del Mediterrani són envasos, llaunes i taps. La fragmentació de forma gradual de totes aquestes deixalles fa que els plàstics estiguin sent incorporats des de la base de la cadena alimentària en els éssers vius, incrementant-se la contaminació en els aliments procedents del mar. A tot això, s’afegeixen els problemes d’intoxicació d’aus i mamífers marins, i les pèrdues econòmiques derivades de la contaminació de zones turístiques, i danys en arts de pesca, entre uns altres. Bolquers i tovalloles higièniques d’un sol ús són d’altres residus que es troben de forma creixent durant els últims anys.

Des d’Ecologistes en Acció s’advoca per una reducció en el consum de plàstic, una millora en la gestió dels residus i una major responsabilitat individual amb el medi ambient i el mitjà marí. Són urgents canvis individuals i polítiques per a canviar el model de consum i producció actual, d’ús massiu d’envasos de plàstic d’un sol ús amb una vida de pocs minuts i que poden trigar més de 400 anys en degradar-se.

L’actividad de neteja a Catalunya compta amb la participació de voluntaris/es de la organització i els suport de les regidories de Platges i Medi Ambient de L’Ajuntament de Torredembarra. Els resultats s’enviaran a l’organització Legambiente que, amb les dades aportaades per totes les organitzacions i països, realitzará una valoració global de l’estat de la Mediterrània.