.

.

TOTS 21


Els dos líders, en accedir avui a declarar davant la jutgessa. Foto: Roger Pi de Cabanyes / ACN

La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat presó preventiva i sense fiança als presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per un presumpte delicte de sedició.

Ambdós dirigents de les entitats sobiranistes passaran la primera nit a la presó de Soto del Real.

En el seu escrit, els fa responsables de les concentracions en diversos punts els dies 20 i 21 de setembre per evitar que la Guàrdia Civil i la comitiva judicial enviada pel Jutjat número 13 de Barcelona pogués dur a terme un seguit de detencions i registres.

Segons recull l’aute judicial, a través de les convocatòries es feia una crida no a una concentració o manifestació pacífiques sinó per a la “protecció” dels seus governants i institucions, amb mobilitzacions ciutadanes massives davant dels llocs on s’estaven practicant les actuacions policials. En algunes d’elles es deia que les concentracions eren “per a aturar la Guàrdia Civil”.

Alguns dels congregats van punxar les rodes i van destrossar diversos vehicles de la Guàrdia Civil i van impedir als agents i als membre de la comissió judicial abandonar els edificis després dels registres practicats.

Membres de l’ANC, diu la jutgessa, van muntar junt al Col·legi de Periodistes un punt de voluntaris, on es podia recollir armilles de diferents colors i on s’organitzaven els torns dels relleus. Els voluntaris, “concients que amb ells dificultarien la intervenció policial, van crear un cordó davant la porta de la Conselleria d’Economia per evitar que la Guàrdia Civil s’emportés els detinguts, mentre cridaven als Mossos: ‘No us mereixeu la bandera que porteu’ i a la Guàrdia Civil: ‘No en sortireu’.

Coaccions a la Guàrdia Civil

Considera Lamela essencial que en el decurs de la jornada els responsables de l’ANC i Òmnium es van erigir com a interlocutors de la concentració afirmant que podien moure els seus membres de la concentració per als seus fins. També considera la jutgessa que van practicar “coaccions” contra la Guàrdia Civil.

La jutge també afirma que ambdós, damunt de vehicles de la Guàrdia Civil, van cridar a la mobilització permanent per a la celebració del referèndum i la proclamació de la república catalana, contrària a la llei.

La petició del fiscal

La resolució s’adecua al que demanava el fiscal portaveu de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, que havia sol·licitat presó incondicional per al president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, investigat per sedició.

El líder de l’entitat sobiranista ha declarat davant la jutgessa Carmen Lamela però només ha respost les preguntes del seu advocat. Aquesta és la mateixa estratègia de defensa que ja va emprar el 6 d’octubre.

La jutgessa ha de resoldre ara si atén la petició de la fiscalia i envia a la presó a Sànchez sense cap tipus de fiança o si es decanta per unes mesures cautelars més lleus, com ha fet en els casos del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la intendent del cos Teresa Laplana.

El fiscal també ha demanat presó incondicional i sense fiança per al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, investigat per sedició per les concentracions del passat 20 de setembre.

El líder de l’entitat sobiranista no ha declarat davant la jutgessa Carmen Lamela. Aquesta és la mateixa estratègia de defensa que ja va emprar el 6 d’octubre.