.

.

TOTS 21

Una imatge del final de l'acte. Foto: Cedida

Una imatge del final de l’acte. Foto: Cedida

El Teatre Magatzem de Tarragona s’ha quedat petit, aquest dimecres, en l’acte central de campanya que ha celebrat En Comú Podem, on ha participat la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 d’Unidas Podemos, Ione Belarra, la presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jessica Albiach, així com el diputat de Podemos, Ismael Cortés. Tot ells han acompanyat i donat suport als militants del Camp de Tarragona, especialment a Jordi Collado, alcaldable d’ECP-Tarragona.

El gel l’ha començat a trencar Conchi Abellán, coordinadora de Podem a Catalunya, qui ha definit Tarragona com una ciutat obrera i lluitadora, on no hi ha barris de primera i de segona, sinó alcaldes de segona que aposten pel creixement urbà i els macroprojectes com el Casino Hard Rock. Abellán també ha fet menció al sinistre d’Iqoxe – que es va saldar amb tres morts el 14 de gener de 2020-, on ha assenyalat que “empresaris corruptes que han violat els drets dels treballadors, ara es permeten acomiadar al president de Comitè d’Empresa per denunciar la inseguretat”. La coordinadora de Podem ha finalitzat demanant el vot útil per Jordi Collado perquè governi l’esquerra de veritat.

Ione Belarra
La secretària general de Podemos i ministra, Ione Belarra, ha aprofitat l’acte d’avui a Tarragona per anunciar que registraran una llei per crear una fons de responsabilitat social perquè els bancs retornin a la societat els diners amb els quals se’ls va rescatar arran de la crisi del 2008. Belarra, ha afegit, que aquests comicis seran crucials pel dret de l’habitatge, “Hem hagut d’arribar nosaltres per tenir la primera llei de vivenda de la història del país. Avui us donem les gràcies perquè la llei catalana d’habitatge va obrir el camí, sense la llei catalana i la lluita dels col·lectius, no hi hauria llei estatal”, ha destacat.

Belarra ha volgut remarcar que la clau de la nova de la llei de la vivenda és a escala municipal i autonòmic. La dirigent política ha explicat com al País Basc, el PSOE i el PNV han convertit la llei en un paper mullat. “Necessitem governs valents en l’àmbit municipal perquè se la prenguin de debò”. Psicòloga de formació, Belarra ha insistit en pujar l’IBI als immobles buits perquè entrin al mercat del lloguer i garantir la reserva d’un 20% de lloguer social. A més, ha explicat que el govern actuiï davant l’augment de les hipoteques variables, “on es viurà una epidèmia d’impagaments i no ho podem permetre. Hem de donar resposta a aquesta crisi”, ha declarat. Finalment, ha demanat el vot per Collado per acabar amb les aliances conservadores municipalment.

Intervenció de Collado
El candidat a l’alcaldia de Tarragona, Jordi Collado, ha agafat el guant a Belarra i ha anunciat que ell serà un militant disposat a fer realitat la nova llei de vivenda a Tarragona. “El mur de contenció està aquí. El 2022 teníem mil 400 pisos de protecció oficial i mil 800 de turístics. No pot ser. Hem de guanyar les cases per la gent i no podem continuar amb un model que gentrifica els barris i expulsa els veïns”, ha declarat. En la seva intervenció, Collado ha dit que aquestes eleccions són claus arran del POUM, que dibuixarà la ciutat els pròxims 30 anys. “No es parla d’on posarem les escoles i serveis públics, només es parla per on ha de créixer el totxo. Nosaltres creiem que la ciutat és per la gent”.

El líder la llista tarragonina ha comentat que els seus orígens venen del treball social i comunitari i que vol uns Serveis Socials que assegurin la dignitat de la gent. “Tenim uns serveis socials on es triga un mes i mig en treure la primera cita. Hi ha un 27% de pobres al país, i a Tarragona tenim barris amb rendes inferiors als 14 mil euros”. En aquest sentit, Collado ha parlat de reconnectar la ciutat física i mentalment, on hi hagi inversió a la zona del riu Francolí.

També ha tingut paraules pel procés que ha viscut la coalició tarragonina els últims mesos. “Els companys que estem aquí estem juntes, fortes i unides. Fa sis mesos no donaven un duro per nosaltres i avui resulta que estem omplint el Teatre Magatzem de la Cooperativa Obrera amb 120 anys d’història”. Collado ha tingut un parell de dards pels seus principals oponents. “ERC sempre diu que tenen dues ànimes, la social i nacional. Jo començo a dubtar si aquesta ànima social és del PSC i si la seva ànima nacional és Junts per Catalunya”.