.

Imatge d'una operació aplicant la nova tècnica quirúrgica

El Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha iniciat un nova tècnica neuroquirúrgica per al tractament de tumors cerebrals. Aquesta tècnica es realitza amb ajuda del neurofisiòleg que durant l’operació estimula elèctricament determinades zones del còrtex cerebral per saber on se situa la regió que controla la mobilitat per a que no quedi afectada amb l’extirpació del tumor. Mitjançant aquesta nova tècnica de mapeig intraquirúrgic de la funció motora es millora la precisió a l’hora d’extirpar tumors cerebrals propers a les regions que regulen la motricitat.

És a dir, quan hi ha un tumor al cap és complicat distingir exactament si el teixit tumoral afecta a la zona de cervell que controla el moviment. Aquesta tècnica el que fa és, mitjançant uns elèctrodes, estimular elèctricament la superfície cortical per poder distingir i localitzar exactament l’àrea motora del cervell per no afectar-la durant la intervenció. Per tant, els neurocirurgians poden ser molt més precisos durant la intervenció i treure el màxim teixit tumoral possible sense lesionar les estructures de cervell que regulen el moviment. L’objectiu és preservar la capacitat motora del pacient extirpant el màxim teixit tumoral possible i minimitzant els seus danys.

La tècnica, nova i referent a la província de Tarragona, que augmenta la seguretat de pacient al quiròfan i que acaba de començar a l’Hospital Universitari Joan XXIII aquest any 2014, requereix de dos cirurgians, un neurofisiòleg i un anestesista. Els encarregats de portar-la a terme són els neurocirurgians Marcos Escosa (cap del Servei de Neurocirurgia) i Agustí Bescós, i el neurofisiòleg clínic Vicenç Pascual.

Aquests especialistes preveuen operar uns 70 tumors cerebrals a l’any, dels quals aproximadament 10 tumors es beneficiaran d’aquesta tècnica, que coincideix amb el percentatge aproximat de tumors cerebrals que poden afectar a la zona motora del cervell. Els tumors d’aquesta localització eren derivats prèviament a hospitals de referència de Barcelona i ara poden ser atesos al centre sanitari especialitzat de Tarragona.

/* JS para menú plegable móvil Divi */