.

.

TOTS 21


Imatge d'una intervenció a la Clínica del Dolor Crònic

La Unitat del Dolor Crònic de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona va començar, el passat mes de novembre, a realitzar tècniques de radiofreqüència guiades per ecografia als gabinets de la Clínica del Dolor, dirigides a aquells pacients, normalment gent gran, amb dolor crònic sever com lumbàlgies, ciàtiques, problemes cervicals i dolor neuropàtic.

Aquestes intervencions pretenen reduir la intensitat del dolor que pateix el pacient entre un 50 i un 80%, amb la conseqüent millora de la seva qualitat de vida i la reducció de les dosis dels fàrmacs utilitzats en el control del dolor, minimitzant-ne els efectes indesitjables.

No tots els pacients amb lumbàlgies severes es poden beneficiar d’aquestes tècniques per la dificultat de visualització ecogràfica, sobretot en pacients obesos o amb alteracions anatòmiques de raquis lumbar. Per tant, s’ha de fer un cribatge ecogràfic previ d’aquests pacients.

Es tracta de tècniques complexes que abans es realitzaven al quiròfan o a sala Divas (amb control de escopia-Rx), i que actualment es fan a nivell de gabinet a la Clínica del Dolor amb més agilitat i, per tant, han permès reduir la llista d’espera de sis mesos a 3 setmanes.

A més, “són intervencions més còmodes pel malalt, en un ambient menys hostil (gabinet) i habitualment sense sedació”, informa l’ICS. Aquestes tècniques, ambulatòries, permeten reduir l’exposició als raigs X tant dels malalts com dels metges, i també redueixen els costos de la intervenció. Els metges encarregats de realitzar-les són el coordinador de la Unitat del Dolor de l’Hospital Joan XXIII, Sergi Boada, i els especialistes de la Unitat, Jordi Recasens i Jorge Ramos.