.

Joan Maria Sardà, alcalde de La Pobla de Mafumet. Foto: Cedida

Quines actuacions destacaria de la legislatura que ara finalitza?

La principal actuació generada des de l’Ajuntament en els darrers quatre anys ha estat l’atenció social, en part perquè sempre ha estat i serà la nostra prioritat i, en part, per l’esclat de la pandèmia, que va trastocar els plans de tothom i, lògicament, també els de la Pobla de Mafumet. Més enllà d’això, també hem treballat en altres àmbits, com la recuperació de l’activitat cultural i l’aposta per noves iniciatives, com la Fira del vi. I en l’àmbit urbanístic i d’infraestructures, la inversió s’ha centrat sobretot en completar la renovació i modernització a nivell de carrer del nucli antic i en l’ampliació de l’avinguda Mina de Madró.

Parlava ara d’infraestructures. Com es troben els treballs d’ampliació de l’avinguda Mina de Madró?

Fins ara estem complint amb els terminis previstos. Per tant i si tot va bé, podrem inaugurar el nou tram de l’avinguda pels volts de la Festa Major de Sant Joan. Sens dubte, és un projecte ambiciós i necessari, perquè ens permet urbanitzar una zona del municipi, obrir un nou punt d’entrada i sortida al poble i preparar-nos per al futur, davant d’un hipotètic creixement demogràfic, a més de guanyar espais comuns, com un aparcament de superfície o una zona de lleure infantil.

Quins van ser els objectius més importants que es van establir a l’inici de l’actual legislatura i com els han assolit?

El principal objectiu era prioritzar l’atenció social i la gestió i resolució dels problemes socials derivats de la pandèmia. També ens havíem fixat com a objectiu la implantació de la recollida selectiva de residus domèstics i els projectes urbanístics ja comentats, entre altres projectes i compromisos, i els hem complert. Lògicament ens han quedat coses per fer, però estem satisfets de la molta feina feta, tenint en compte que el context no ha estat favorable.

Hi ha algun objectiu que no s’hagi assolit o que hagi presentat dificultats?

La pandèmia ens va obligar a aturar i/o ajornar alguns projectes, sobretot de l’àmbit urbanístic, perquè lògicament no es podien executar obres. A més, hem abordat una profunda renovació i potenciació de la nostra administració i això també ha comportat fer ajustaments i, de retruc, ens ha alentit una mica en alguns moments.

És vostè un dels alcaldes que acumula més anys al capdavant d’un ajuntament. S’imaginava estar tants anys al càrrec?

Quan vaig arribar a l’alcaldia no pensava tan a llarg termini. Sempre m’he presentat a les eleccions amb una única finalitat: ajudar el meu poble a progressar, a créixer i a millorar, aplicant polítiques municipalistes que redundin en benefici dels nostres habitants. Però suposo que sempre queden coses per fer i jo mantinc la mateixa il·lusió i ganes de treballar per la Pobla que he tingut sempre.

L’esclat i evolució de la pandèmia de la Covid-19 ha fet d’aquesta la seva legislatura més difícil?

Sens dubte està sent la més complicada, però això no és excusa perquè és un problema que han tingut tots els municipis. Nosaltres hem intentat treballar amb tots els recursos i possibilitats que tenim per facilitar la vida dels nostres habitants en un context difícil i desconegut. La resposta veïnal i el suport d’entitats com els voluntaris de Protecció Civil van ser d’una extraordinària categoria humana i això ens ha permès portar millor aquesta situació.

Quines accions ha activat per millorar l’economia local i fomentar el desenvolupament econòmic i empresarial del poble?

Entre els nostres compromisos de fa quatre anys hi havia el de donar suport a la instal·lació d’empreses al municipi. Ho hem complert a través, per exemple, del pla de xoc contra les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19. Una iniciativa a la qual vam donar continuïtat al 2021 i que, entre altres àmbits, incentiva la creació de llocs de treball i l’autoocupació. Val a dir que amb aquest pla de xoc hem injectat 655.000 euros a les economies familiars de la Pobla durant els anys 2020 i 2021.

Quines iniciatives ha pres per abordar qüestions relacionades amb el medi ambient i el canvi climàtic a la Pobla? Han adoptat polítiques per reduir el la contaminació, fomentar l’ús d’energies renovables o millorar la gestió de residus domèstics?

El medi ambient és un dels eixos fonamentals de la nostra acció de govern. En aquest àmbit, hem impulsat accions com la instal·lació d’un carregador per a vehicles elèctrics; hem bonificat la compra i matriculació de vehicles poc contaminants; hem renovat parcialment l’enllumenat públic amb lluminàries led de baix consum; hem renovat els serveis soterrats dels carrers Major i Nostra Senyora de Montserrat, per fer-los més eficients; i hem implantat la recollida selectiva de residus domèstics, a més de fer dues campanyes informatives en aquest àmbit per fomentar aquesta correcta selecció de residus a les llars del poble.

9. Quin balanç de la seva gestió en aquesta legislatura, a nivell econòmic-financer? I quina és la salut econòmica del municipi?
La nostra salut econòmica és bona. I ho és perquè treballem sempre des del seny i la prudència. Apliquem sempre aquella màxima de la saviesa popular de no estirar més el braç que la màniga. Gestionem els recursos amb eficàcia i prioritzant sempre l’atenció social. És a dir, revertim els ingressos en accions, iniciatives o projectes que reverteixin en benefici de la nostra població.

Quina és la seva visió per al futur de la Pobla de Mafumet?

La meva visió és molt optimista, perquè durant molts anys hem treballat per millorar la Pobla i preparar-la per al futur. Sempre mirem més enllà del present i treballem amb planificació i organització. En aquest sentit, sense cap mena de dubtes el nostre futur passa per consolidar i continuar amb els fortaleses que tenim com a municipi: una economia sanejada, un consistori que opera des del seny i la vocació de servei i una societat cohesionada i participativa. Tenim equipaments de qualitat i un Ajuntament potent i preparat, a nivell humà, per resoldre les necessitats actuals i futures del poble.

 L’alcalde Sardà es tornarà a presentar a la reelecció? En cas de fer-ho, què el motiva a fer-ho?

Sí, em tornaré a presentar perquè, com deia abans, encara ens queden coses per fer i mantinc la il·lusió i les ganes de treballar pel meu poble. Però la meva principal motivació és la gent. El que més gaudeixo de ser alcalde és que, sempre que surto al carrer, rebo l’afecte dels meus veïns i veïnes. Conèixer la gent, els seus maldecaps, les seves il·lusions… això em fa feliç. I per descomptat, poder contribuir des de l’Ajuntament al progrés del poble és el més satisfactori de la meva feina.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */