El director dels Serveis Territorials d’Educació al Camp de Tarragona, Jean Marc Segarra, afirma en una entrevista a Tarragona21 que el curs vinent ‘serà híbrid, hi haurà presencialitat i virtualitat i ens haurem d’adaptar a això’. Segarra ha llençat la proposta que els alumes combinin dies d’activitat presencial a les escoles amb altres virtuals i posa com a exemple que un alumne ‘assisteixi a classe els dilluns, dimecres i divendres i el dimarts i dijous la segueixi des de casa. I a la setmana següent, a l’inrevés’. Uns alumnes farien aquest calendari i els altres, el farien altern perquè cada dia hi hagués menys alumnat a classe.
Segarrà observa que el futur depara a l’educació la necessitat imperiosa que ‘la comunitat on es troba s’impliqui amb ella, faci lligams i que s’aprofiti de les situacions locals’. Situa també com a exemples que davant la més que previsible necessitat de reduir el format de les aules per evitar rebrots del coronavirus, molts centres no disposaran d’aquest espai de més necessari i aleshores ‘caldrà habilitar recintes com biblioteques municipals o pavellons esportius en hores de baix o nul ús. Ens haurem de reiventar’, subratlla.
Educativament, els canvis s’orientaran també ‘a donar més importància a la resiliència, a solucionar problemes que provoca la postpandèmia amb treball en equips’.
Segarra reclama ‘un pacte d’educació i de coeducació, que inclogui mestres i famílies perquè hem de donar una resposta social a un problema social, amb l’ajut d’ajuntaments, de diputacions i consells comarcals per fer possible solucions com usar equipaments inhabituals com a aularis a hores que no tinguin ús o poc ús’. També reclama la necessitat de comptar amb el voluntariat, que justament s’ha visualitzat amb força al nostre país en aquesta pandèmia.
La covid-19 ha canviat com un mitjó els hàbits socials sobre l’educació apresos durant generacions i ha forçat la màquina dels centres escolars, professors, direccions de centres, famílies, alumnes, inspectors d’Ensenyament i cos tècnic del mateix departament. S’ha multiplicat la feina davant les emergències descomunals que es presentaven. Entre elles, la bretxa digital s’ha fet evident: ‘la manca d’equips, dispositius i de connectivitat per treballar des de casa’. Així, el departament està facilitant des de fa més de dos mesos 10.000 ordinadors, tabletes, equips i connexions a aquelles famílies del Camp de Tarragona, els fills de les quals no podien treballar a casa en condicions. ‘El 80% dels equips ja estan servits’, subratlla el delegat territorial. En 21 dies el departament va moure 50.000 aparells a tot Catalunya, ‘estant tothom confinat’.
‘La deteció dels alumnes vulnerables ha estat una prioritat del departament‘, afirma Segarra. Educació va tirar endavant l’anomenat Entorn Virtual d’Aprenentatge -EVA- . ‘Ens hem trobat en un món nou, hem distribuït ordinadors, hem creat pastilles de formació, els nostres informàtics han tingut una feina molt especial en això, hem ajudat a crear un entorn virtual d’aprenentatge, i fent una tasca col.laborativa’. S’han trobat problemes com de quina manera podien fer pràctiques els alumnes d’FP i s’ha hagut de buscar solucions a mà, com fer feines manuals des de casa. Una altra prioritat ha estat confegir i distribuir les targetes menjador també per a les famílies vulnerables, negociades amb bancs i a voltes sense massa facilitats, que tenen un cost setmanal de tres milions d’euros per la Generalitat.
‘Ens hem trobat amb casos com els de dos germans que seguien una classe virtual i se’ls havia acabat el paper. Van continuar prenent notes a la taula del menjador, i acabada la feina la van mostrar al mestre. Necessitaven llibretes. Va ser una altra feina que vam fer, facilitar-los als qui les necessitaven’.
Davant l’arribada de la pandèmia, el departament va decidir ‘mantenir el vincle amb les famílies i els alumnes‘ i afrontar els reptes educatius en tres onades: ‘La prioritat eren els alumnes que acaben etapa, segon d’FP, segon de BAT, quart d’ESO i sisè de primària’. Es va detectar els que no podien treballar des de casa i se’ls ha facilitat les eines. El segon repte eren els de primer d’FP, primer de BAT i tercer d’ESO. ‘Hem demanat l’ajut dels ajuntaments i el de Tarragona, per exemple, ha destinat 104.000 euros en tabletes‘, recorda Segarra.
Les classes virtuals
Un altre repte notable va ser el dia a dia virtual. ‘Les classes no tenen res a veure amb les presencials, no podem tenir cinc hores els alumnes davant l’ordinador, i les necessitats dels petits no tenen res a veure amb les dels grans. Hi ha classes presencials, però també encàrrec de deures, treballs amb grups i consultes per correu electrònic als professors d’aquells que no han pogut assistir a classe. També es fomenta el debat i el treball individualitzat’, resumeix.
Encarrilada la bretxa digital i la manera de treballar, s’afronta la fi de curs, on els alumnes que faran la selectivitat són els que estan més neguitosos. Ens trobem ja al final de curs de segon de BAT. Es va decidir des del Govern central ‘no suspendre qui hagi tret bones notes al primer i segon trimestres tot i treure males notes al tercer. Es tracta que el tercer trimestre no sigui penalitzable’. El calendari es va allargar i la selectivitat ‘es farà un mes més tard de l’habitual –del 8-10 de juny al 7, 8 i 9 de juliol-‘.
Per afrontar una selectivitat mantenint les distàncies de seguretat caldrà més espais. ‘El departament posa a disposició tots els seus centres públics per si són necessaris’, destaca Segarra. Com serà l’entrada dels nous alumnes a la universitat el proper curs? És la gran pregunta. ‘Hi haurà part de l’ensenyament que serà virtual’, afirma el delegat territorial. Tot depèn de l’evolució de la pandèmia i de l’arribada de la vacuna.
Jaume Garcia
Equip de redacció