.

L’expresident de la Generalitat, Carle Puigdemont, amb l’alcalde de Vals, Albert Batet, i el director del Vallenc, Francesc Fàbregues. Foto: ACN

La jutgessa que indaga els preparatius de l’1-O investiga ara el director del setmanari comarcal El Vallenc, Francesc Fàbregas, i responsables de l’empresa que l’imprimeix per confeccionar, presumptament per encàrrec del Govern, les actes de votants del referèndum.

La titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona accepta la inhibició d’un jutge de Tarragona que va iniciar les diligències i acorda unir a la causa pels preparatius de l’1-O la investigació per la suposada confecció de les actes de votants del referèndum a la rotativa de Constantí que imprimeix El Vallenc, el setmanari de Valls.

Els prop de 7.000 exemplars d’aquestes actes, destinades a incloure les llistes numerades de votants de l’1-O i que portaven la inscripció «Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya 2017», van ser intervingudes per la Guàrdia Civil dies abans de la votació, a la nau industrial de Bigues i Riells.

La Fiscalia va presentar una denúncia contra cinc responsables de l’empresa Indugraf Offset, situada a Contantí, i contra el director d’El Vallenc per prevaricació, desobediència i malversació, el que va donar peu que setmanes abans de l’1-0, la Guàrdia Civil registrés els locals on s’imprimeix el setmanari, unes diligències que van motivar les primeres concentracions contra l’actuació de l’institut armat davant el referèndum.

Després del registre, el director d’El Vallenc fou citat com a investigat davant la Guàrdia Civil, però es va negar a prestar declaració.

En una investigació que durant mesos va restar secreta, el jutge de Tarragona que instrueix la denúncia encarregà a la Guàrdia Civil que esbrinés qui va pagar els 1.588,97 euros que va costar la impressió de les actes de votants, davant els indicis que va poder sufragar-les el Govern.

Els agents van examinar la facturació d’El Vallenc, i també van investigar si alguns ajuntaments de les comarques de Tarragona -Valls, Vallmoll, Santa Coloma de Queralt, El Pla de Santa Maria, Vilaverd o Montblanc- van abonar les actes de l’1-O emmascarant-ho amb els pagaments que fan al setmanari, per publicitat o subscripcions.

Les investigacions de la Guàrdia Civil no van donar fruits i la causa -que l’Audiència de Tarragona ha avalat en un escrit- ha arribat als jutjats de Barcelona que indaga el referèndum sense que s’hagi pogut determinar l’origen dels pagaments.