.

Del 5 al 19 de maig se succeeixen les activitats per a tots els públics que donen a conèixer el món urbà de l'antiguitat clàssica

Del 5 al 19 de maig se succeeixen les activitats per a tots els públics que donen a conèixer el món urbà de l’antiguitat clàssica

“A les ciutats romanes freqüentment hi havia millors possibilitats per als negocis, bones oportunitats per al canvi de professió, més marge per a la vida pública i, no ho oblidem, també millors entreteniments que al camp”, va dir l’historiador Geza Alföldy (1935-2011), doctor honoris causa per la URV. És aquest context el que la XXI edició de Tarraco Viva, el Festival Romà de Tarragona, dona a conèixer a través de les conferències, recreacions històriques i visites guiades del 5 al 19 de maig.

En aquesta edició especialment, el grup de recerca Seminari de Topografia Antiga (Setopant), del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, ha estat involucrat en el disseny de les activitats i conferències i també en la materialització dels decorats de les recreacions. Els investigadors són especialistes en l’estudi de l’urbanisme antic, l’arquitectura grega i romana, la investigació arqueològica en medis urbans, l’aplicació dels Sistemes d’Informació Geografica en Arqueologia i les fórmules d’integració de les restes arqueològiques a la ciutat moderna.

Precisament aquesta especialització en les eines d’informació geogràfica fa que puguin conèixer com eren els edificis i ciutats romanes, fins al punt que han fet una reproducció de Tarraco en 3D que permet recórrer-la virtualment. Part d’aquest treball es podrà veure en forma de decorat a la recreació “Fòrum. El cor de la ciutat romana”, a càrrec del grup Projecte Phoenix, els dies 10, 11, 17 i 18 de maig a les 21 h al Recinte Firal. Es tracta de la basílica jurídica de Tàrraco, que s’ha fet a escala 1:1.

Entre els actes que se celebraran els propers dies destaquen les conferències de l’investigador de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo: el dijous 16 de maig, a les 21 h al recinte firal, junt amb el director del festival, Magí Seritjol, conversaran sobre “Roma, la megalòpolis de l’antiguitat”. Divendres 17 de maig, a les 19:30 h al mateix recinte, “Propaganda electoral. Virtuts dels candidats i crides al vot als murs de Pompeia”, i “La descoberta de l’Antiga Roma”, el dissabte 18 de maig a les 23 h al Pretori. A més de Ruiz de Arbulo, els també investigadors de la URV Ricardo Mar i Jesús Carruesco van parlar sobre “La ciutat romana i el món urbà en el mediterrani clàssic” en una taula rodona el passat dimarts 7 de maig.

Per primera vegada, el professor Genaro González, del Departament d’Enginyeria Mecànica, participa com a conferenciant al Festival portant-hi els resultats del seu treball i dels estudiants de primer del grau d’Enginyeria Mecànica, que han fet creacions en 3D de les màquines romanes de serrar pedres a partir de la il·lustració trobada en un sarcòfag. González hi aportarà les creacions i les millores que han introduït perquè les màquines funcionin a nivell mecànic. Serà el diumenge 12 de maig, a les 12 h al Pretori Romà.

Com cada any, l’Aula de Teatre de la URV també participa al Festival. Aquest any amb la representació de Sero sed non serio, una obra que relata la gira d’actors per ciutats romanes. Els espectadors podran entrar a la vida d’una companyia de teatre romà, menjar amb ells i observar les misèries, no tan allunyades de les que suporten alguns sectors culturals en l’actualitat. L’obra es farà en diversos passis: els dies 10, 11, 12, 17 i 18 de maig a les 24 h a les Muralles.

Com també és habitual en els darrers anys, una quarantena d’estudiants de primer dels graus d’Educació Infantil, Primària, Pedagogia i Educació Social són voluntaris de l’activitat que el Camp d’Aprenentatge organitza per als estudiants de cinquè de primària del Tarragonès. “Juguem com jugaven els nens i nenes de Tàrraco” s’ha celebrat aquest matí de dijous al Camp de Mart, fent partícips a la canalla del Festival Tarraco Viva convidant-los a jugar com es feia en l’antiguitat.

/* JS para menú plegable móvil Divi */