.

Representants d'Unió de Pagesos (d'esquerra a dreta): Josep Ferré, Joan Montesó, Joan Caball i Sergi Palay

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, s’ha compromès amb Unió de Pagesos (UP) a prestar “especial atenció” a lluitar contra el repunt de robatoris en finques rurals que s’ha produït al Camp de Tarragona, concretament a Alcover, Vilallonga del Camp, la Selva del Camp, el Morell i Constantí, segons han explicat a l’ACN fonts d’Interior. Pel sindicat, la situació a la zona és “desesperant”. En una reunió a Interior, el conseller ha vist “amb molt bons ulls” el reclam d’UP d’endurir al Codi Penal les penes per als lladres multireincidents. Per la seva banda, el sindicat s’ha mostrat satisfet amb la proposta d’Interior que robar en finques aïllades es tipifiqui com a agreujant del delicte.

Els robatoris al món rural han baixat un 13% durant el primer trimestre del 2014 amb relació al mateix període de l’any passat, segons dades del Departament d’Interior. En canvi, els pagesos i veïns d’Alcover, Vilallonga del Camp, la Selva del Camp, el Morell i Constantí denuncien que aquesta zona coneguda com la Vall del Francolí no comparteix la tendència positiva de la resta de Catalunya i que els robatoris hi han experimentat un repunt.

El coordinador d’Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Josep Z. Ferré, ha descrit que la situació d’aquestes cinc localitats del Camp de Tarragona és “desesperant” i “insostenible”. Després de la reunió que Unió de Pagesos ha mantingut amb el conseller Ramon Espadaler a la seu d’Interior, Ferré ha destacat a l’ACN que els robatoris en aquesta zona “van a més” i ha dit que pagesos i cossos de seguretat es miren “amb impotència”. El responsable de medi rural d’Unió de Pagesos, Joan Montesó, ha subratllat que el territori es troba en una situació de “neguit” i d'”alerta”. Davant d’aquesta situació, Espadaler els ha assegurat que prestarà “més atenció” a combatre els robatoris amb el reforç dels mitjans disponibles.

Segons han explicat a l’ACN fonts del Departament d’Interior, Espadaler ha avalat en la reunió el reclam dels pagesos perquè s’endureixin les penes del Codi Penal per als lladres multireincidents. Ferré ha assenyalat, però, que aquesta és un remei a mig termini. Una de les mesures que el sindicat demana a curt termini és el decomís preventiu del vehicle que s’hagi utilitzat per delinquir. “Si la persona que ha comès furts o robatoris sortís de la comissaria sense el vehicle, ni que fos només per unes hores, li seria més difícil tornar a cometre’n”, ha argumentat el coordinador d’UP al Camp de Tarragona.

Per la seva banda, Espadaler ha presentat a Unió de Pagesos la proposta per introduir com a agreujant del delicte robar en “hàbitat dispers”, és a dir, en espais i finques aïllades. Per Interior, aquesta també podria ser una mesura dissuassòria per robar al camp i és una proposta que agrada a Unió de Pagesos.