.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat l’independentisme d’haver contribuït, “potser sense voler o potser buscant-ho, a despertar el fantasma que és la major amenaça per a la democràcia, el fantasma del feixisme”. Ho ha dit en assegurar que han “fracassat” per haver promès un projecte polític que “sabien que era mentida”. En intervenir a l’assemblea dels comuns aquest diumenge a Sant Adrià de Besòs, Iglesias ha acusat també la dreta espanyola d’haver fracassat per haver “renunciat a Catalunya”. En aquest context, i en apel·lar a les classes “humils”, Iglesias ha erigit CatECP com l’opció del 21-D per un vot de la “reconciliació” i l’ha contraposat al “vot de la venjança” entre els blocs “independentista o unionista”. “El vot de la venjança no contribueix a solucionar problemes”, ha resolt mentre l’escoltaven candidats dels comuns com Xavier Domènech i Elisenda Alamany.

Després d’assegurar que algunes formacions estan “encantades de tirar vinagre a les ferides”, Iglesias ha carregat contra un “doble fracàs”. El primer, el de la dreta estatal, a qui ha acusat de no saber construir cap projecte “atractiu” per al sobiranisme català. “Han renunciat a Catalunya; […] tota la política a Catalunya està pensada per buscar vots en altres territoris, no els importa”, ha etzibat Iglesias a PP i Cs.

El segon fracàs, el de l’independentisme. Els ha acusat de fer servir paraules “grandiloqüents” per prometre un projecte que “sabien que era mentida”. “I els ho vam dir en públic i en privat”, ha assegurat Iglesias en recordar que van advertir les forces independentistes que fer més passos endavant podia tenir “conseqüències desatrosses” per Catalunya i l’Estat. “Potser sense voler o potser buscant-ho heu contribuït a despertar el fantasma del feixisme”, els ha etzibat el dirigent de la formació morada.

És en aquest context de polarització política que Iglesias ha erigit Catalunya En Comú-Podem com un “vot de reconciliació”. I l’ha contraposat a un “vot de venjança” entre els sectors independentistes i “unionistes”. “El vot de la venjança no contribueix a solucionar els problemes a Catalunya; hi ha una opció modesta, que no crida, que no s’embolica amb banderes, que diu la veritat amb un xiuxiueig”, ha assegurat marcant distàncies amb la via unilateral i també amb l’aplicació del 155.

En una crida per a construir un projecte en què “la diferència permeti caminar junts”, Iglesias també ha assegurat que optar per Cat-ECP el 21-D també suposa reivindicar un “instint de classe”. “Les banderes a vegades han fet oblidar aquest instint; demano a la gent humil de Catalunya que no ho oblidin, que cap bandera faci oblidar qui són els corruptes, qui va privatitzar escoles i hospitals, qui va pactar la reforma del 135, quines forces van pactar les amnisties fiscals”, ha llistat.

Just el dia abans que arrenqui la campanya electoral a Catalunya, el líder de Podem ha interpel·lat les classes treballadors també per recordar que partits catalans i estatals “s’emocionava amb banderes diferents però estaven encantats de compartir la bandera de Suïssa o el compte a Suïssa”.