.

Hortènsia Grau i Arga Sentís aquest matí

Hortènsia Grau i Arga Sentís, aquest matí

La diputada Hortènsia Grau i la regidora Arga Sentís, d’ICV-EUiA han reafirmat aquest matí “el maltractament” dels pressupostos “antisocials” de la Generalitat envers el territori, motiu pel qual han redactat al voltant de 1.050 esmenes, el grup que més en presenta.

El debat parlamentari de les propostes comença la pròxima setmana, i el grup tarragoní ja té comptabilitzades i recollides totes les esmenes per tal de “garantir el benestar de les persones” han dit.

Es ratifiquen en què “aquests pressupostos consoliden i confirmen les retallades” i a la vegada que són “falsos i enganyosos”. Grau ha volgut destacar la llei d’acompanyament que “ens afectarà, ja que és injusta donat que implica la creació de noves taxes com el cànon de l’aigua que es privatitza”.

Segons Grau, “les esmenes representen el mapa de les carències i necessitats del territori, el que el Parlament aprova i no compleix” ha comentat. Aquestes s’han redactat tenint en compte “els casos i situacions més urgents” per tal de “tenir majors ingressos”. En aquest sentit s’han referit a la lluita contra el frau fiscal amb què es perden 1.070 milions d’euros, joc en borsa, figures jurídiques, l’impost en grans fortunes que encara no s’ha efectuat, etc.

Consideren que les reformes i modificacions efectuades “no van ni pensen en els treballadors i la classe mitjana sinó en l’economia especulativa i les grans fortunes”.

Segons han dit, amb aquestes mesures es podrien obtenir al voltant de 200.000.000€.

Entre les esmenes destaquen les referides a escoles pendents, cicle de l’aigua: ja que encara hi ha pobles amb problemes d’abastament; l’habitatge; salut: hi ha partida per a l’hospital Joan XXIII però hi ha pendents serveis com el nocturn d’ambulàncies, consultoris, obertura de CAP’s; de mobilitat: poques millores en el territori tot i les mancances, millores en estació de tren, intermodalitat, la seguretat…; del medi natural: retallada del 70% des del 2010, deute en pagament a pagesos per terrenys expropiats indegudament per exemple, justícia: la presó del Catllar, en cultura: la conservació del llegat romà i en definitiva tot un seguit de reclams en polítiques socials que consideren necessàries.

Grau i Sentís han tornat a fer menció que la despesa mitjana per habitant a Tarragona està per sota de Catalunya (21 euros menys) i el desequilibri entre ciutats i comarques, tornat a destacar una major inversió en l’Alt Camp (323 euros per habitant) respecte als 60 euros al Tarragonès i 19 al Baix Camp.

També han volgut aclarir que respecte al 2012 la inversió a Tarragona ha estat de 10 milions menys, ja que hi figura una partida duplicada de la C51 comptabilitzada a Alt Camp i a Baix Penedès (11 milions en cadascuna) i que cal tenir en compte i restar de manera que en total són 36 milions en lloc de 47.