.

Human Rights Watch denuncia en un informe “l’ús excessiu de la força” de la Policia Nacional i la Guardia Civil per aturar el referèndum de l’1-O. L’ONG pels drets humans assegura que cal una “investigació efectiva” de l’actuació policial i recomana que es faci a través “d’un organisme internacional independent” tenint en compte les tensions actuals entre els governs català i espanyol. A més, HRW diu que la UE i els estats europeus “haurien de deixar clar públicament que qualsevol ús de la força ha de complir amb les lleis nacionals i la normativa europea de drets humans”.

El document afirma que el govern espanyol “ha insistit que els agents de l’ordre van actuar ‘prudent, apropiada i proporcionadament, amb l’objectiu d’assegurar el compliment de la llei i la protecció dels drets de tots els ciutadans’, i ha afegit que les actuacions policials ‘no van estar dirigides contra els ciutadans i les seves idees’. No obstant això, el 6 d’octubre, el delegat del Govern a Catalunya va expressar tot i demanar disculpes per les càrregues policials durant una entrevista televisada”.

“La policia potser tenia la llei del seu costat per aplicar una ordre judicial, però això no els donava el dret a utilitzar la violència contra manifestants pacífics”, assegura l’expert de HRW encarregat de l’informe, Kartik Raj.

“Investigació independent”

“En aquests temps divisius, és especialment important que les autoritats respectin els drets humans, inclosos la llibertat d’expressió i de reunió, i l’estat de dret”, assegura l’expert Raj. “Un compromís de Madrid i Barcelona per cooperar totalment amb una investigació independent de la violència de l’1-O seria un pas important per restaurar la confiança”, afegeix.

“El govern espanyol té l’obligació de garantir que hi ha una investigació efectiva”, diu l’ONG, que proposa que davant de les “tensions” actuals s’hi podrien implicar organitzacions com el Consell d’Europa, el comissari de Drets Humans o l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans.

“La nostra investigació detalla en tres casos demostra que la Policia Nacional i la Guardia Civil van fer un ús excessiu de la força l’1-O a Catalunya”, assegura Raj. En l’informe, HRW diu que ha pogut constatar l’ús excessiu de la força contra “manifestants pacífics” a Girona, Aiguaviva i Fonollosa. A Girona, l’ONG va entrevistar testimonis i ferits al Col·legi Verd, on diu que “un pare colpejat era un agent dels Mossos fora de servei, i un altre un bomber”. A un col·legi de Sant Narcís, HRW ha documentat que la policia va trencar el braç d’un bomber que “no suposava una amenaça per a la policia”.

Aiguaviva, un exemple de la violència policial

L’informe documentava diversos casos de violència policial. Un d’ells, per exemplificant, és el d’Aiguaviva (població 763). “Human Rights Watch -es relata al document- va parlar amb diversos residents que van experimentar, van presenciar o van filmar casos de violència policial l’1 d’octubre. Aproximadament a les 3:45 de la tarda, uns 50 policies nacionals van entrar al poble on una multitud d’entre 70 i 100 persones estava reunida menjant a la plaça de l’ajuntament on hi havia un col·legi electoral.

Un resident, Jaume Mas, un enginyer tècnic de 52 anys, va dir que li va demanar repetidament a la policia una còpia de l’ordre judicial autoritzant la seva entrada. Ell diu que a manera de resposta van començar a colpejar a la multitud amb les porres. Human Rights Watch va veure vídeos i fotos mostrant a un agent de la policia nacional usant un esprai irritant prop de Mas i altres, quan no presentaven cap perill imminent.

Un home de 38 anys que per por a represàlies només va voler ser identificat com “Ramón” va dir a Human Rights Watch que va ser colpejat per la policia l’1 d’octubre mentre filmava la confiscació d’urnes a Aiguaviva. Les imatges mostren un policia colpejant el braç que sosté la càmera dues vegades. Les imatges posteriors mostren com la policia treu a Ramón a empentes de l’ajuntament i com aquest aterra 4 o 5 metres més lluny en l’empedrat de la plaça del poble. L’incident va tenir lloc després que la policia hagués retirat l’urna i les paperetes de votació. Ramón va dir que li van causar contusions i inflamació en el tors dret, coll, cama esquerra, mà esquerra i gola, i va mostrar a Human Rights Watch seu informe mèdic i algunes de les seves lesions”, conclou l’informe sobre aquest cas en concret.