.

.

TOTS 21


Victòria Forns, portaveu de CiU

Victòria Forns, portaveu de CiU

La portaveu de CiU i diputada tarragonina al Parlament, Victòria Forns, ha mostrat la seva “confiança” amb el procés negociador encapçalat pel govern català en relació al macroprojecte de BCN World. “Sempre hem cregut que es farà amb les majors garanties, sobretot perquè qui ho està negociant és el govern de la Generalitat, que decideix en representació de tota la ciutadania”, ha declarat Forns al Tarragona21.

Malgrat les crítiques d’alguns sectors socials i part de l’arc parlamentari, Forns confia que una “negociació justa i equitativa” farà possible que les obres del projecte s’inicïin al llarg d’aquest mateix estiu.

La diputada ha reiterat un cop més que no es pot perdre una oportunitat com aquesta i s’ha mostrat ‘comprensiva’ amb la polèmica que arrossega el projecte: “És normal que un tema com aquest generi debat, i fins i tot recels; però en aquest diàleg entenem que el projecte és interessant pel territori”.

‘No sobren inversions’

Un dels temes més criticats del projecte BCN World són les mesures que han demanat els seus impulsors –a través del president del projecte i conseller delegat de l’empresa Veremonte, Xavier Adserà– per tal de reduir la fiscalitat en concepte de casinos. Sobre aquest punt, Forns reconeix que “si ens sobressin més projectes d’inversió podríem debatre més qüestions com aquesta”. No obstant, davant les possibilitats de “creació de llocs de treball i generació d’economia al territori”, apunta la diputada convergent, “no podem desaprofitar-ho”.

‘Batalles de campanar’

Algunes formacions del territori han vingut reivindicant la poca ‘idoneïtat’ del nom BCN World, en el si de la Costa Daurada. Forns considera la confrontació pel nom “superada” i ho apunta a “maniobres d’Alejandro Fernández perquè no sap com ensortir-se’n”.

Des de CiU, recorda, “mai hem qüestionat el nom; tant de bo Tarragona tingués tanta tirada internacional com Barcelona, però no és el cas”. És per això que considera que, un cop el projecte s’ha pensat ubicar a casa nostra, “hem d’aprofitar el lideratge mundial de Barcelona per portar aquí el màxim nombre de negocis i oportunitats; i deixar-nos estar de complexes, discursos victimistes, i batalles de campanar”.

Ara bé, un cop s’hagi posat en marxa el projecte, Forns sí que considera primordial “tractar amb promotors i futurs gerents perquè Tarragona tingui el seu espai propi de negoci”.

El diputat del PSC Xavier Sabaté ha reafirmat aquest dimarts que “els socialistes no acceptarem en cap cas una rebaixa d’impostos del 55% al 10% per a BCN World. No té cap sentit, així de clar, que en uns moments de greu crisi econòmica en què es demana un esforç addicional a les classes populars i mitjanes, el que tants problemes està provocant a tantes i tantes famílies, al mateix temps, es permeti una reducció de la fiscalitat del joc que nosaltres considerem totalment injusta.”

El PSC no accepta una rebaixa del 55% al 10% dels impostos a BCNWorld

El diputat tarragoní ha assegurat el suport del grup socialista al conjunt d’un projecte “que permetrà crear milers de jocs de treball directes i indirectes, el que per a nosaltres és la prioritat número u”. No obstant, Sabaté assegura que “hi ha dues línies vermelles per al PSC bàsiques que no es poden travessar: la primera aquesta que deia de la fiscalitat i la segona és evitar un increment desmesurat del sostre edificable que posi en perill la cohesió urbana i social de Salou i en un lloc tan sensible com la primera línia de mar”.

En declaracions a Tarragona21, el diputat socialista per Tarragona considera que les paraules d’Adserà, en emplaçar el projecte fora de Catalunya si no s’avenen a les rebaixes fiscals, tenen a veure amb que “cadascú juga les seves armes”. Sabaté ho considera “un element més de l’empresa” en el procés negociador. Davant aquest fet, el diputat assenyala que “el govern és qui té la responsabilitat que primi l’interès públic al particular”. I és, al seu entendre, el govern que ha d’estar “a l’alçada”.

El diputat socialista Xavier Sabaté

El diputat socialista Xavier Sabaté

Sabaté ha demanat també que, un cop aprovada la reforma de la Llei, les normatives que l’han de desenvolupar –el Pla Urbanístic sobretot- responguin a l’interès públic.

En darrer lloc, el PSC demana al Govern que incorpori les reivindicacions dels agents socials, econòmics i turístics del territori i que s’aprofiti el potencial de BCN World, no tan sols com un gran complex d’oci i de joc, sinó també com una oportunitat per desenvolupar serveis innovadors en matèries clau com les energies renovables i la societat de la comunicació i les noves tecnologies, en la línia del projecte d’smart city que s’està desenvolupant a Tarragona.

El conseller Francesc Homs

El conseller Francesc Homs

Homs minimitza l’amenaça d’Adserà sobre BCN World

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, no se sent amenaçat per les declaracions del president de BCN World, Xavier Adserà, que ha avisat des del Parlament que si no s’aprova el marc legal per poder fer el projecte a Catalunya es farà en un altre lloc d’Espanya. Homs ha argumentat que en el món global actual “les oportunitats o s’aprofiten o passen de llarg” i ha destacat l’interès que han manifestat els representants de Tarragona en la creació de llocs de treball. “El que està en joc és la creació o no de llocs de treball”, ha sentenciat Homs, per després afegir que s’ha de fer amb “garanties” i segons els “condicionants” de Catalunya.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Homs ha admès que hi ha “recels” envers del projecte de BCN World i ho considera “lògic” però ha assegurat que no veu les manifestacions d’Adserà com una amenaça. “Aquí no s’amenaça ningú”, ha afegit. En referència a les compareixences que s’estan duent a terme al Parlament sobre les modificacions legislatives relacionades amb el projecte del grup empresarial Veremonte, Homs ha destacat que els representants del territori com ara alcaldes, cambres de comerç i el sector hoteler, han expressat el seu interès en la creació de nous llocs de treball. I ha defensat que BCN World és un projecte “molt més complert” i que va més enllà del joc, un element que, segons Homs, per ell sol no justificaria aquest projecte.

A més, Homs ha garantit que el Govern s’esforçarà per facilitar tota la informació en relació al projecte, contrastarà punts de vista i apostarà per la captació d’inversions que portin a crear llocs de treball. “El que està en joc és la creació o no de llocs de treball”, ha conclòs per després afegir que s’ha de fer amb “garanties” i segons els condicionants propis de Catalunya.