.

La portaveu municipal d'Iniciativa per Catalunya-Verds-EUiA, Arga Sentís

La portaveu municipal d’Iniciativa per Catalunya-Verds-EUiA, Arga Sentís

Guanyem (rebatejat com a Tarragona en Comú) i Iniciativa per Catalunya-Verds concorreran per separat a les eleccions municipals de Tarragona. S’ha confirmat el que apuntava Tarragona21. Ha fracassat l’intent de fer un front d’esquerres. L’assemblea de militants d’Iniciativa per Catalunya ha tombat aquesta nit de dijous la darrera proposta que Guanyem havia presentat, justament la nit de dimecres passat; Guanyem proposava de número u de la candidatura el líder veïnal Antoni Peco; de dos, el militant d’Iniciativa Jordi Collado, i de tres Carla Aguilar.

ICV ha observat que Guanyem no ha tingut la voluntat “de confluir en un projecte comú” i ha buscat “imposar el seu criteri” a Iniciativa sense tenir en compte les organitzacions polítiques i reclamant que els candidats ho fossin a títol individual i no d’organització. Aquest era un obstacle insalvable per l’organització ecosocialista, al que a més s’ha afegit el fet que des de Guanyem no es volia l’actual portaveu municipal d’ICV-EUiA, Arga Sentís, com a cap de llista.

Aquesta, que havia estat escollida per l’assemblea de militants d’ICV com a candidata abans de tot aquest procés negociador, va decidir fa unes setmanes fer el pas enrere per facilitar les negociacions. Aleshores es proposà Jordi Collado, que no ha estat mai regidor, com a candidat. Guanyem negà a Tarragona21 que el pas enrera fet per Sentís obeís al seu veto.

La darrera proposta de Guanyem ha estat col·locar Collado de número dos i no de número u, sense reconèixer el paper d’ICV com a organització, i sotmetre la proposta a l’assemblea que aquest divendres celebrarà Guanyem. És a dir, ICV s’hauria d’haver sotmès al que l’assemblea de Guanyem decidís sobre la llista. Aquests han estat condicionants excessius per l’assemblea d’Iniciativa.

ICV dóna per finiquitat el pacte. “A 70 dies de les eleccions no podem seguir parlant de noves propostes”, han assegurat fonts de la formació a Tarragona21. “Tenim la sensació que almenys per aquestes municipals hem perdut una ocasió per unir les forces d’esquerres, però no defallim de cara al futur”. Des d’ICV existeix el convenciment que els moviments fets per Guanyem han buscat des del primer moment situar Antoni Peco com a cap de llista.

Arga Sentís, alcaldable d’ICV

Així les coses, una candidatura a l’esquerra del PSC que havia d’aglutinar diferents forces polítiques es queda sense ICV i anteriorment s’ha quedat sense la CUP, que presenta Laia Estrada com a cap de llista. Com sigui que l’assemblea d’Iniciativa va elegir Arga Sentís com a candidata, ICV dóna per entès que serà ella la que encapçalarà la llista. A l’esquerra del PSC, doncs, no hi haurà una llista sinó, almenys, tres. Amb Guanyem concorren Podem i Procés Constituent.

Al seu torn, EUiA, que en principi ha de sumar-se novament al projecte conjunt amb ICV amb el que fa anys comparteix coalició, celebrarà assemblea la setmana vinent.

L’acord entre ICV i Guanyem a Tarragona, a punt de trencar-se.

J. Garcia