.

Un operari, muntant una porta a la fàbrica de Reus. Foto: Cedida

El referent mundial en la fabricació de portes per a ascensors es troba ubicat des de fa més de 40 anys a Reus, concretament a la carretera de Constantí. Es tracta del Grup Fermator, la companyia líder en la fabricació de portes automàtiques d’ascensor i amb 11 plantes de producció ubicades a diversos països del món (Espanya, Brasil, Xina, Índia, França, Grècia, Itàlia i Polònia). Fermator va aconseguir una facturació agregada de 350 milions d’euros a escala grupal el passat 2023.

A les instal.lacions de Reus treballen 400 persones, més 120 a la planta de Falset i en ambdós casos tenen planificat el seu creixement amb ampliacions, una de les quals ja es va viure fa tres anys a Reus. La firma ha celebrat aquest dimarts una trobada amb la premsa per mostrar les seves instal.lacions. Només a Reus, en aquest moments fabrica 700 portes diàries.

A Reus ampliarà la superfície amb 5.000 metres quadrats de terrenys fruit de la cessió a l’Ajuntament que va fer Tecnolama al seu dia. Són uns terrenys annexos a la fàbrica de la carretera de Constantí. L’opció és la compra amb una nova oferta pública de venda donat que una anterior oferta va quedar deserta. A Falset, altrament, també es reveu ampliar la fàbrica, arribant a duplicar-la.

Tot i això, Jaume Vicheto, director general de Fermator, destacava així mateix les dificultats que té l’empresa en la seva relació amb les administracions, com ara a l’hora d’ampliar les instal.lacions: “No veiem facilitats. Un conseller de la Generalitat ja va dir un cop que el que demanen les empreses és que no els emprenyem”.

La burocràcia “ho complica tot, ho allarga tot i ho encareig tot, i això difícilment canviarà”, subratllava. Es tracta de traves burocràtiques i també de tenir poca visió: “Si un Ajuntament té un terreny, no és el seu negoci comprar-lo i vendre’l sinó donar riquesa i llocs de treballs al poble. Això hauria de propiciar que les indústries s’hi implantessin. Els tècnics no ho tenen gens clar i tampoc molts polítics”, afirma en declaracions a la premsa.

 

En el mateix any, Grup Fermator ha mantingut una sòlida participació del 22% al mercat mundial, amb una posició referent a la indústria. En aquest sentit, destaca la fabricació de més de 700.000 portes mundialment. En particular, Tecnolama S.A., seu central de Fermator, ha contribuït amb la producció de 140.000 portes, consolidant el seu paper com un dels centres de producció de major importància dins del grup. Es preveu que Tecnolama S.A. augmenti la seva capacitat de producció un 10% durant aquest 2024.

Jaume Vicheto, director general de Fermator i Tecnolama. Foto: Cedida

El director general de Fermator ha afirmat també que “hem mantingut una sòlida presència a tots els continents, reafirmant el nostre compromís amb l’excel·lència i l’estabilitat”. “Aquests èxits són un testimoni del treball i la dedicació de tot l’equip de Grupo Fermator. Estem molt il·lusionats pel que el futur ens depara en el món de les portes automàtiques d’ascensor.”

La planta treballa amb l’acer com a principal material, però també amb el vidre i sempre ho fa a demanda, mai produint sense petició prèvia ja que els dissenys poden ser molt diferents en funció dels demandants. El seu procés de fabricació està automatitzat, incorpora la robòtica en el desplaçament de comandes internes i, a més, tots els centres funcionen com un de sol.

“Hem viscut diversos grans salts, començant per la introducció de l’electrònica, l’ampliació de la xarxa de fabricació i distribució amb plantes als cinc continents, augmentant el catàleg, amb ofertes com muntacàrregues, aplicacions marines i ascensors d’alta velocitat, i finalment, l’especialització en la xarxa de fabricació, multiplicant la capacitat productiva amb grans centres totalment automatitzats”, subratlla el seu director general.

Jaume Garcia